upisi u srednje škole /

Prijave željenih srednjih škola su završene: Osmaše još čekaju konačne ljestvice poretka i upisi

Osmaši će konačne rezultate znati u subotu, a upisi u srednje škole počinju u ponedjeljak

9.7.2021.
9:30
VOYO logo

S prijavama željenih srednjih škola je gotovo, osmaše čekaju još konačne ljestvice poretka, a onda idući tjedan slijede upisi.

Očekivano među najtraženijim školama su gimnazije, a za jedno se mjesto bori i do osmero učenika. No, sve je više onih osmaša koji među strukovnim školama odabiru ekonomiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
odvezla ju hitna /

Drama u Makarskoj: Učenica kolabirala i onesvijestila se pišući esej za maturu bez klime i pod maskom

Image
odvezla ju hitna /

Drama u Makarskoj: Učenica kolabirala i onesvijestila se pišući esej za maturu bez klime i pod maskom

Zagrebačku XV. gimnaziju je najviše učenika odabralo 

Pozdrav osnovnoj školi zadovoljna lica, Ratko Karačić je budući učenik zagrebačkog MIOC-a, a to je bio i njegov prvi izbor. "Odabrao sam tu školu jer volim matematiku, imam i dobre ocjene i za mene je to najbolja škola u Zagrebu. Meni nije bilo teško upisati, morao sam polagati i prijemni". rekaoje Ratko, učenik 8. razreda Osnovne škole Jure Kaštelana u Zagrebu.

Zagrebačka XV. gimnazija, MIOC, škola je koju je najviše učenika odabralo kao svoj prvi izbor, a ujedno, to je i gimnazija koju će upisat učenici s najvećim brojem bodova. Zbog velikog broja prijava, već šest godina provode dodatnu provjeru znanja prije upisa. "Jer nije moguće bez dodatne provjere odabrati onoliko učenika koliko mi možemo primiti. Prije dodatne provjere upisali smo 250, 260 učenika, to je bilo i 9 razreda, a naši prostori to ne dozvoljavaju", objasnio je Nikola Dmitrović, ravnatelj XV. gimnazije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među 30 škola s najvećim brojem prijava, 21 je gimnazija. Od toga je 12 općih, 5 jezičnih i 4 prirodoslovno-matematičkog smjera. Veliki problem je što često ocjene iz osnovnih škola ne odgovaraju realnom znanju učenika.

"Što se tiče nekih vanjskih vrednovanja u osnovnim školama, vjerujem da to treba napraviti. Možda ne kao malu maturu, ali ova ideja oko nacionalnih ispita koji bi utjecali na ocjenu i koji bi pokazali gdje se učenici nalaze s obzirom na državni prosjek možda bi bio dobar smjer", tvrdi ravnatelj Dmitrović.

Osmaši će konačne rezultate znati u subotu

Kada je riječ o strukovnim školama, kao prvi izbor najviše učenika odabralo je Prvu ekonomsku školu u Zagrebu. "Bodovni prag za upis u Prvu ekonomsku je bio 58 bodova, a na trenutnim listama zadnji prijavljeni ima 61 bod. Jednostavno žele četverogodišnju strukovnu školu koja im poslije omogućava i upis na fakultet. Kod nas su se ti programi promijenili iz hrvatskog, matematike i stranog jezika pratimo gimnazijske programe kako bi učenici koji polažu državnu maturu imali jednake startne pozicije", kazao je Nenad Travar, ravnatelj Prve ekonomske škole Zagreb.

Među 10 strukovnih škola s najvećim brojem prijava najviše je interesa upravo za zanimanje ekonomista, slijede elektrotehničari i tehničari za računalstvo, iz područja zdravstva medicinske sestre ili tehničari. Tu su još hotelijersko-turistički tehničari i tehničari cestovnog prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osmaši će konačne rezultate znati u subotu, a upisi u srednje škole počinju u ponedjeljak.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo