pogledajte zašto je traženo skidanje imuniteta / Prihvaćen zahtjev DORH-a za skidanje imuniteta: Sauchi prijeti uhićenje i kazneni postupak

Mandatno-imunitetno povjerenstvo skinulo je sa sedam glasova za i jednim protiv (Ivan Pernar) imunitet SDP-ovom zastupniku Tomislavu Sauchi, bivšem predstojniku Ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića

10.2.2017.
9:35
VOYO logo

Mandatno-imunitetno povjerenstvo skinulo je sa sedam glasova za i jednim protiv (Ivan Pernar) imunitet SDP-ovom zastupniku Tomislavu Sauchi, bivšem predstojniku Ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih dokumenata. To je zatražio DORH, kao i lišavanje slobode, određivanja pritvora, istražnog zatvora te pokretanje kaznenog postupka, kako doznajemo, zbog afere dnevnica, a odluku MIP-a mora još potvrditi Sabor, vjerojatno danas u podne na glasovanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako javlja reporterka RTL-a Damira Gregoret, Saucha je viđen u Mesničkoj ulici, s torbom u ruci.

Bio je bez komentara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz SDP-a je stigla reakcija na DORH-ov zahtjev:

Image

U tišini, vidno potresen i zabrinut: Tomislav Saucha napustio stan u Brezovačkoj s putnom torbom

Image

U tišini, vidno potresen i zabrinut: Tomislav Saucha napustio stan u Brezovačkoj s putnom torbom

"SDP je odmah zatražio istragu DORH-a. Da bi se ona pokrenula nužno je skidanje imuniteta kolegi Sauchi te taj zahtjev SDP prihvaća. Vjerujemo u pravednu istragu državnih institucija bez političkog utjecaja. Važno je da ona bude provedena brzo jer je to u interesu Hrvatske, kolege Sauche, svih zastupnika u Hrvatskom Saboru i SDP-a."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državno odvjetništvo zatražilo je za Sauchu, šefa kabineta bivšeg premijera Milanovića, lišavanje slobode, određivanje pritvora, istražni zatvor i pokretanje kaznenog postupka zbog spornih isplata dnevnica za putovanje u inozemstvo trojici savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića, u ukupnom iznosu od 307 tisuća kuna. 

Predsjednik MIP-a Žarko Tušek uvodno je predložio članovima Povjerenstva da sukladno prijašnjoj praksi ukinu imunitet Sauchi, što je i izglasano. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik Ivan Pernar kazao je kako iz principa neće glasovati za ukidanje imuniteta Sauchi dok se ne uhite članovi HDZ-a koji su, kako je ustvrdio  napravili 'milijunske štete'.

Gordan Maras rekao je kako je SDP za ukidanje imuniteta Sauchi kako bi se što prije utvrdilo što se dogodilo s državnim novcem.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte zašto je USKOK tražio skidanje imuniteta

USKOK je od državnog odvjetništva zatražio pritvor za Tomislava Sauchu i pokretanje kaznenog postupka, jer iz rezultata izvida postoji osnovana sumnja da je počinio kaznena djela zlouporabe položaja i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To proizlazi iz putnih naloga ispostavljenih na imena posebnih savjetnika tadašnjeg predsjednika Vlade Zorana Milanovića, Slavka Goldsteina, Nevena Budaka i Siniše Petrovića. 

Odluka je donesena na temelju nalaza i mišljenja grafološkog vještačenja dokumentacije Ureda za opće poslove hrvatskoga Sabora i Vlade, nalaza državnog ureda za reviziju za 2015., te obavjenih obavijesnih razgovora s Goldsteinom, Budakom i Petrovićem, kao i s drugim osobama. USKOK sumnja da je Saucha od studenog 2013. do siječnja 2016. kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade bio ovlašten nalagati izdavanje i svojim potpisom odobravati putne naloge i putne račune za službena putovanja u inozemstvo, kao i odobravati sve isplate u vezi tih putovanja, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe na štetu državnog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajnici svog ureda, sumnja USKOK, usmeno je nalagao izradu lažnih putnih naloga za posebne savjetnike predsjednika Vlade. Potom je nalagao da se u gotovini iz proračuna isplate akontacije dnevnica, iako je znao da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima. Tako izrađene naloge je potom potpisivao te nalagao njihovu dostavu u računovostvo Ureda za opće poslove radi obračuna isplate akontacije. Sukladno njegovim uputama izrađeni su nalozi za službena putovanja u inozemstvo. Nakon što su ovlašteni službenici Ureda za opće poslove, uvjereni da se radi o vjerodostojnim putnim nalozima, obračunali naloge te na teret sredstava državnog proračuna isplatili gotovinu u visini traženih akontacija Saucha je novac zadržavao za sebe, te je potpisom putnih računa potvrđivao da su službena putovanja doista izvršena, iako je znao da to nije odgovaralo istini.

Sauchu se tereti da je na ovakav način sebi pribavio imovinsku korist u iznosu od 540.522 kune i 1360 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tokom istrage ispitat će se veći broj svjedoka, posebni savjetnici, kao i osobe koje su u to vrijeme bili zaposlenici Ureda predsjednika Vlade i Ureda za opće poslove. Zbog toga što ih Saucha osobno poznaje postaji bojazan da bi mogao, koristeći autoritet kao bivši predstojnik Ureda, utjecati na svjedoke, pa zbog toga postoje razlozi za njegovim uhićenjem, za određivanjem pritvora, istražnog zatvora.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo