ničija odgovornost / Priča o Zagrepčaninu kojem je stablo uništilo auto dobila nastavak: umjesto odštete zaradio tužbu

Image
Foto: Jan Jilek

Nitko nije htio preuzeti odgovornost za štetu koja je nastala na njegovom automobilu

2.8.2016.
12:22
Jan Jilek
VOYO logo

Priča o Zagrepčaninu Janu Jileku, kojem je na plaćenom parkingu na Cresu stablo palo na automobil i uništilo ga, dobila je svoj nastavak. Naime, umjesto odštete zaradio je tužbu za narušavanje ugleda koncesionara.

Image
traži odštetu /

Na plaćenom parkingu na Cresu drvo mu je palo na auto i uništilo ga: nitko ne želi preuzeti odgovornost

Image
traži odštetu /

Na plaćenom parkingu na Cresu drvo mu je palo na auto i uništilo ga: nitko ne želi preuzeti odgovornost

Podsjetimo, parking je u koncesiji jedne autoprijevozničke tvrtke od koje Jilek traži odštetu. Koncesionar kaže da mu štetu ne može nadoknaditi jer za istu nije odgovoran. Naime, sporni bor koji je Jileku uništio auto, nalazi se na parceli nepoznatog vlasnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučan u tome da netko preuzme odgovornost, Jilek je zatražio razgovor s gradonačelnikom. 

"Pitao sam ga da li je upoznat sa situacijom i on je rekao da je.  Pitao sam ga da li može kako pomoći pošto je grad Cres vlasnik parkinga, koncesionar je jedna autoprijevoznička tvrtka, meni je uništen auto, uništen godišnji odmor, na što je on bez trunke empatije rekao da to sada trebaju rješavati pravne službe i da on tu ništa ne može. Uvidio sam da razgovor s gradonačelnikom nema nikakvog smisla", ispričao nam je Jilek. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušao je doći do ugovora između grada Cresa i koncesionara, na što mu je pročelnica rekla da "ju ne očekuje tako brzo brzo jer je to dokumentacija još od 2008. ili 2009. i da je malo kompliciranije sve to pronaći".

"Dakle grad se ne osjeća odgovornim, koncesionar se ne osjeća odgovornim, prebacuju krivnju na drvo. Odnosno na vlasnika parcele kojeg ne mogu identificirati", dodaje Jilek. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Jan Jilek

(FOTO: Jan Jilek) 

Pita se kako je moguće da se izdaju koncesije za prostore koji su opasni za život? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što oni smatraju pod održavanje ako ne sigurnost da drva ne padaju po autima? Da li održavanje podrazumijeva samo crtanje parkirnih mjesta na parkingu kako netko ne bi slučajno zauzeo previše prostora? Ako se parking da u koncesiju, nije li potrebno da održavanje preuzme koncesionar? Ako je drvo na tuđoj parceli i moglo bi pasti nije li koncesionar dužan na vrijeme obavijestiti grad i barem naznačiti da postoji mogućnost da će se drvo srušiti?", pita se Jilek koji je odlučio završiti svoj godišnji odmor na Cresu.

Trenutno radi na tome na mu šlep služba preveze auto u Rijeku, gdje su mu otišli žena i djeca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoć je zatražio i od Ministarstva turizma od kojih je dobio odgovor da im je žao zbog nesretnog događaja te da će se potruditi pomoć koliko god je to u njihovoj moći. Pisao je i na Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ali još mu se nisu povratno javili. 

"Konačni rezultat odlaska na Cres je da se vraćamo bez auta, ali se vraćamo bogatiji jednom tužbom za narušavanje ugleda. Mogao sam bar još bor ponijeti, ionako se ne zna čiji je, možda je moj ako mi je već pao na auto, pa da sam bar za Božić miran", zaključio je Jilek. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo