Kako se obraniti od nepogoda? / 'Previše koštaju, nisu učinkovite': Prije smo imali rakete protiv tuče, danas prastare generatore

Pa unatoč čestim prirodnim nepogodama, tek oko 25 posto Hrvata je osiguralo svoju imovinu

28.6.2021.
7:00
VOYO logo

Oni koji su tučom često pogođeni, stanovnici Zagorja, ogorčeni su jer je država odustala od raketa i upućuje ih na uplatu osiguranja. A jesu li Hrvati uopće skloni osiguravanju svoje imovine i kako da sada naplate štetu?

Nekad su u Zagorju za obranu od tuče imali rakete, a sada tek 40 generatora iz doba Austro-Ugarske.  U jednoj boci je komprimirani zrak, a u drugoj otopina čistog acetona i dva do tri posto srebro jodida koji stvaraju "umjetnu tuču":

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Salatko, predsjednik Udruge raketara Hrvatske: "Kad vidite debele kapi kiše, to je bila tuča, ali smo je rastepli na kišu. Nažalost, ako ne uspijemo dovoljno, onda pada kao riža, pa do lješnjaka s kišom".

Čekati na pomoć države

Ipak, bez raketa generator sam po sebi, kaže, ne pomaže skoro ništa. A takve rakete su ukinute jer je država zaključila da nisu učinkovite, a previše koštaju. Sada ih oko 2 600 stoji u Varaždinu i čeka uništenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ne daj Bože prvi val nevremena, koji će doći recimo sa sjevera - Zagorje će biti izravnano, ja to garantiram životom", kaže Josip.

Pa unatoč čestim prirodnim nepogodama, tek oko 25 posto Hrvata je osiguralo svoju imovinu. Da bi bili obeštećeni, štetu moraju dokumentirati i podatke dostaviti svom osiguratelju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje: "Osigurnina se plaća vrlo brzo, u maksimalnom roku od 30 dana, međutim osiguratelju je potrebno dostaviti sve da bi mogli utvrditi kakav je obujam i koja visina štete. Sve to ovisi o vrijednosti objekta i kakva je osigurana svota koja je ugovorena policom osiguranja".

A oni koji nisu osigurani, ne preostaje im drugo nego čekati na pomoć države i za ubuduće uzdati se u ovakve strojeve..

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo