sudjelovalo je i 76 suradnika iz područja medicine /

Predstavljen sveučilišni udžbenik Preventivne i socijalne pedijatrije

Image

Svrha ovog udžbenika preventive i socijalne pedijatrije pružiti pregled mogućnosti preventivnog djelovanja i unaprjeđenja zdravlja djece u svim svojim sastavnicama i dinamici

4.12.2017.
9:20
VOYO logo

U srijedu, 22. studenog 2017. godine u 18 sati u Hrvatskom liječničkom domu u Zagrebu je predstavljen sveučilišni udžbenik Preventivne i socijalne pedijatrije,  u izdanju  Medicinske naklade.

Glavni urednici su prof. dr. sc. Josip Grgurić, dr med. i prof. dr.sc. Milivoj Jovančević, dr. med. U stvaranju ovog izuzetno vrijednog djela uz glavne urednike, sudjelovalo je i 76 suradnika iz područja medicine i suradnih struka. Recenzenti su prof. dr. sc. Mladen Knežević, doc. Dr. sc. Maša Malenica i prof. dr. sc. Majda Rijavec.
U predgovoru ovog udžbenika stoje riječi glavnih urednika:

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Dijete je temelj opstanka i prosperiteta pojedine zajednice i ljudske vrste u cjelini. Djetetovo je zdravlje produkt vrlo složene i dinamične interakcije između naslijeđa i čimbenika iz okoline u kojoj se stvaraju temelji  zdravlja odrasle osobe. Navedene poveznice između zdravlja najranije životne dobi i odraslih, kao i mehanizmi međudjelovanja, još uvijek su slabo poznati, ali, nedvojbeno iznimno značajni. Tek kad imamo na umu sve komponente zdravlja, međusobne utjecaje različitih čimbenika i specifične periode kad se promjene događaju, bit će moguće sveobuhvatnije spoznati značaj razdoblja ranog rasta i razvoja.


Prevencija, sprječavanje nastanka bolesti, promatrajući sa stajalište medicine u užem smislu, etike, ekonomije i sociologije, vrhunski je doseg suvremene medicine. Suprotno uobičajenim  stajalištima, riječ je o sofisticiranoj grani medicine koja zahtijeva visoku razinu stručnosti i interdisciplinarni pristup. Udžbenik ističe važnost salutogeneze – znanstvene discipline koja nastoji unaprijediti zdravlje pojedinca, koja govori o tome kako iz biološkog potencija (uglavnom je riječ o naslieđu) postići najvišu moguću razinu zdravlja u svim aspektima (tjelesnom, duševnom, socijalnom i edukacijskom zdravlju).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je svrha ovog udžbenika preventive i socijalne pedijatrije pružiti pregled mogućnosti preventivnog djelovanja i unaprjeđenja zdravlja djece u svim svojim sastavnicama i dinamici. Odabrali smo jedini mogući put i uključili suradnike iz drugih područja i struka. S jednakom je namjerom tekst namijenjen svim stručnjacima koji se u svojem svakodnevnom radu susreću s djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo