Oglas u službenom listu /

Preminuo prije 26 godina - a zovu ga na sud: kada evidentiranje smrti zapne u birokraciji

Image
Foto: Davor Javorović / PIXSELL / Ilustracija

'Ovim oglasom poziva se Vojislav Zelić, rođen 1913. u Žegaru, da se u roku od tri mjeseca od dana objave oglasa javi ovom sudu jer će se u protivnom proglasiti umrlim', objavljeno je u Narodnim novinama 12. prosinca,

19.12.2017.
21:59
Davor Javorović / PIXSELL / Ilustracija
VOYO logo

Bizarnost ovog oglasa, koji je dao objaviti Općinski sud u Zadru, stalna služba u Benkovcu, u tome je što je sin preminulog Čedo Zelić pokrenuo postupak utvrđivanja smrti svoga oca, koja je nastupila 7. kolovoza 1991. godine. No da je osoba preminula nije službeno evidentirano, donosi 24sata.

Osim samog Vojislava, u oglasu se pozivaju i svi ostali koji znaju je li živ ili mrtav da se jave sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je normalna procedura. Postoji institucija proglašenja nestale osobe umrlom, obično na zahtjev nekoga od obitelji. Sud traži svjedoke, saslušava rodbinu, obitelj i prijatelje, jer mora utvrditi da te osobe nema. Dotad se pretpostavlja da je živ, pa se tako poziv upućuje i njemu", pojasnio je Denis Klarendić, glasnogovornik Općinskog suda u Zadru za 24sata.

Takav postupak utvrđivanja smrti može trajati do pet godina. Problem s evidentiranjem smrti Vojislava Zelića nastao je zbog institucija, koje u Obrovcu tada, u kolovozu 1991. nisu uredno radile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sin preminulog Vojislava pokrenuo je ostavinsku raspravu 2004., no tada je službeno evidentiranje smrti zakomplicirano jer je jedan svjedok nije mogao sjetiti kad je osoba točno preminula, donosi 24sata.

Obitelj prije 26 godina preminulog Vojislava sada napokon želi da se činjenica smrti službeno evidentira kako bi mogli riješiti drugu papirologiju, poput legalizacije objekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo