nakon smrti / Preminula djevojčica koju su pretukli roditelji: Socijalna radnica još nije ispitana - hoće li biti prva koja će za ovakav propust dobiti otkaz?

Vidjet ćemo o kakvim se propustima radi, sve će biti postupano sukladno nadzoru. U slučaju povrede, najteže sankcije su moguće. To je otkaz, rekla je Marija Jugović

4.4.2021.
18:30
VOYO logo

Dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške koju su pretukli roditelji - izgubila je borbu za život u dječjoj bolnici u Zagrebu. Ozljede su bile preteške i liječnici su morali proglasiti moždanu smrt. Da se tragičan ishod mogao izbjeći, nije sporno. Hoće li i kakve kazne snaći odgovorne, otkriva Marina Brcković.

Svi su se nadali čudu, no ono se, nažalost, nije dogodilo..

S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvijestiti da je kod naše male pacijentice, unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno. Počivala u miru!, poručili su liječnici iz Klaićčeve o smrti djevojčice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojčica iz Nove Gradiške u Klaićevoj pet se dana na respiratoru borila za život.

Brutalno su je pretukli roditelji kojima je određen pritvor od mjesec dana. Majka ju je, kako neslužbeno doznajemo, udarala šakama po glavi i cijelom tijelu. Zlostavljanje i teško zanemarivanje dijete je trpjelo čak pet mjeseci...

Image
Tuga velika /

Počivaj u miru, anđele! Preminula je nesretna djevojčica koja je u Klaićevu dovezena s teškim ozljedama glave

Image
Tuga velika /

Počivaj u miru, anđele! Preminula je nesretna djevojčica koja je u Klaićevu dovezena s teškim ozljedama glave

"Nažalost, to se je dogodilo i vjerujmo da se nikada više neće dogoditi. I upostavimo svi takav sustav i organizaciju koja će garantirati da se to više ne dogodi", rekao je Tomo Medved ( HDZ ), potpredsjednik Vlade.

No, zašto u ovom slučaju nitko nije reagirao?

"U ovakvim situacijama vrlo često se dogodi da zakaže ne samo Centar za socijalnu skrb, nego i sustav zdravstva. Jer ta djeca idu liječniku, idu ili ne idu na cijepljenje, ako ne idu netko treba znati da ne idu. Isto tako i sustav obrazovanja", rekla je Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

A prema Kaznenom zakonu, za stručnjake koji ne prijave sumnju na zlostavljanje, kazna je do tri godine zatvora:

"Nažalost, ne znam da je itko bio kažnjen zbog toga što nije zaštitio dijete. A onaj tko to ne učini je definitivno sudionik u zločinu. Dakle, ono što trebamo učiniti je da svaki stručnjak koji propusti zaštiti dijete - imenom i prezimenom odgovara za to", rekla je Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Za sada je smijenjen ravnatelj Centra za socijalnu skrb, no i dalje tamo ostaje zaposlenik. A hoće li još netko biti sankcioniran pokazat će stručni nadzor. Iako se rezultati tog nadzora očekuju sredinom idućeg tjedna, kako doznajemo, socijalna radnica još nije ispitana jer joj je prije dva dana potvrđena korona.

"Vidjet ćemo o kakvim se propustima radi, sve će biti postupano sukladno nadzoru. U slučaju povrede, naravno da su najteže sankcije moguće. To je otkaz", rekla je Marija Jugović, v.d. Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.

..a koji do sada, zbog propusta u radu, nijedan socijalni radnik nije dobio. Što se tiče roditelja, smrću djevojčice, prijeti im i veća kazna zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A četiri dječja života mogu se spasiti organima nesretne djevojčice iz Nove Gradiške pa u Klaićevoj bolnici i ministarstvu razmatraju formalno pravne mogućnosti za to. Roditelji inače daju pristanak za doniranje, a kako su u pritvoru, istražuju se opcije za spašavanje druge djece koja čekaju organe za novi život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo