suđenje kalmeti /

Premilovac opisao kako je izvlačio novac iz cestarskih tvrtki: 'Radili smo to nekoliko godina dok nismo provaljeni!'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Sapunar je bio jako jako oprezan, sastajali smo se kod Križaniceve, nikad pismeno... Na istom mjestu sam donosio pare, on ih nikad ne bi dirnuo, ja sam ih uvijek spremao u pretinac ili ispod tepiha", opisao je

16.11.2017.
10:00
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Na suđenju bivšem HDZ-ovom ministru Božidaru Kalmeti, u HAC-ovoj grani afere Remorker, svjedoči Igor Premilovac koji je sporazumno osuđen nakon priznanja da je preko njegovih tvrtki izvlačen novca iz javnih cestarskih tvrtki.

Optuženici koji se ranije nisu nagodili s tužiteljstvom u potpunosti odbacuju optužbe da su pod Kalmetinim okriljem stvorili mrežu koja je navodno izvukla preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Kalmetu se, osim toga, tereti i da je narudžbom promidžbenog filma Prometna renesansa Hrvatske od agencije Fimi media ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam se 2013. javio DORH-u jer sam osjećao da nemam kuda i ispričao sam kako sam sa Sapunarom izvlačio novac iz tvrtki. Tako smo radili nekoliko godina dok nismo provaljeni!", izjavio je Premilovac. Naglasio je da Sapunara poznaje jako dugo. 

"Konkretnu priču smo započeli na jedno od evenata za agenciju Unex, radili smo za hrpu firmi, za Dalekovod. Mislim da sam u Noći gutaca reklama upoznao Sapunara, on me pitao bih li ja to mogao odraditi, ja sam rekao da naravno da bih i tako je krenulo. Josip je bio jako jako oprezan, sastajali smo se kod Križaniceve, nikad pismeno... Na istom mjestu sam donosio pare, on ih nikad ne bi dirnuo, ja sam ih uvijek spremao u pretinac ili ispod tepiha. Bazično, to je to!", ispričao je Premilovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenica ravnateljice Uskoka Željka Mostečak upitala je Premilovca što je radio od 2005.-2010. godine na što je on odgovorio: "Radio sam za Unex na organizaciji evenata, a moj obrt Zilion AG je bio u blokadi. Preko prijatelja sam otvorio tvrtke poput Život na sjeveru i Novi dan".

Sutkinja Gordana Mihela Grahovac upitala ga je što su radile te firme a Premilovac je odgovario: "Samo fakturirale!".

Kazao je da je on osnovao Remorker International u Pragu: "Adrese na kojoj je osnovana firma se ne mogu sjetiti jer ju nikad nisam ni vidio. Bio sam jedina odgovorna osoba. Osnovao sam ju da bih izvlačio pare, imao sam račune u dvije banke".

Na pitanje Uskoka je li mu poznato ime Petar Havliček, Premilovac je kazao: "To je izmišljena osoba jer je nekako trebalo potpisati ugovore i fakture pa sam ja izmislio tog jednog Čeha". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo