Ubrzana izgradnja /

Premijeri na gradilištu Pelješkog mosta: Pritisnuli 'lažni gumb', najveći pilot spušten u more

Hrvatski i kineski premijer u more su spustili posljednji i najveći pilot iz prve faze izgradnje mosta i to pritiskom na lažni gumb

11.4.2019.
12:05
VOYO logo

Hrvatski i kineski premijeri Andrej Plenković i Li Keqiang u četvrtak su stigli na gradilište Pelješkog mosta u Brijesti, projekta koji izvodi kineska tvrtka, a uvelike financira Europska unija. 

Kako je padala kiša, premijeri su govore držali u podignutom šatoru. Plenković je istaknuo kako je Pelješki od velike važnosti za povezanost Hrvatske i njezinog juga, a težit će kao deset Eiffelovih tornjeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski premijer kazao je da ga veseli što radovi idu odlično te bi most mogao biti završen prije zadanih rokova. 

Kineski premijer rekao je da su ga u Hrvatskoj upoznali sa značenjem Pelješkog mosta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

"Ovaj most je most življenja i razvitka i poboljšat će život ovdašnjih građana. Most je pilot projekt kako za Kinu plus 16, tako i za Kinu i EU. CRBC ce ispoštovati sve u ugovoru. Ova kiša koja pada šalje našim graditeljima poruku da most treba izdržati sve vremenske uvjete. I poslije kiše dolazi duga, tako će ovaj most biti duga na zemlji.
Kineski graditelji mogu izgraditi jedno takvo čudo. Želim da hrvatski građani što prije uživaju u neometanom prometu preko ovog mosta", poručio je Li Keqiang. 

Hrvatski i kineski premijer u more su spustili posljednji i najveći pilot iz prve faze izgradnje mosta i to simboličnim pritiskom na gumb. 

Radi se o najvećem od 150 pilota i bit će središte budućeg mosta. Premijeri su iz Dubrovnika katamaranom stigli do luke Prapratno kod Stona, a potom su automobilima došli do gradilišta u Brijesti. S njima je na Pelješac stigao i jak pljusak. 

Premijeri će otkriti i metalnu ploču kojom se obilježava dovršetak prve faze gradnje mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njih su u Brijestu, između ostalih, stigli ministar graditeljstva Predrag Štromar, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Pelješki most, vrijedan ukupno 2,08 mililjardi kuna bez PDV-a, gradi kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation (CRBC). Europska unija daje 85 posto novca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CRBC je jedna od četiri velike kineske državne graditeljske tvrtke koje su krenule na međunarodna tržišta i djeluje u više od 60 država diljem svijeta. 

Tvrtka "temeljito proučava i shvaća Xi Jinpingovu misao o socijalizmu novog doba s kineskom karakteristikom", stoji na jednoj od ploča na gradilištu u Brijesti na kojem su postavljeni i veliki natpisi sa sloganima na hrvatskom i kineskom jeziku poput "Promet spaja i ujedinjuje svijet", "Graditelji bez granica" i "Čvrsti temelji i ispravna načela otvaraju put prema budućnosti".

Most će biti dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, te će imati četiri prometna traka. 

Plenković je ranije istaknuo kako je upravo ugovor o gradnji mosta otvorio novu stranicu u odnosima Kine i Hrvatske, a na prošlogodišnjem summitu 16+1 u Sofiji kazao je kako je taj ugovor ključan razlog što je Hrvatska dobila domaćinstvo ove godine, osmog sastanka  inicijative. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajnji rok za dovršetak svih pristupnih cesta i mosta je 31. siječanj 2022. godine, a hrvatski premijer je početkom godine ocijenio kako radovi idu brže nego što je predviđeno. 

Keqiang je u Hrvatsku stigao u srijedu, susrevši se u Zagrebu s Plenkovićem, predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije zemlje su u Zagrebu potpisale šest sporazuma o suradnji u infrastrukturi, poljoprivredi, digitalnim tehnologijama, turizmu, znanosti i gospodarstvu. Još četiri potpisat će u četvrtak i petak u Dubrovniku. 

Nakon Pelješkog mosta, idući veliki konkretan projekt mogao bi biti modernizacija nizinske pruge Zagreb-Rijeka i hrvatskih luka, istaknuto je na susretima u Zagrebu. 

Li je u Zagreb doputovao s izaslanstvom od 250 ljudi, a u Dubrovniku će mu se pridružiti još nekoliko stotina kineskih poduzetnika jer se summit 16+1 paralelno odvija na političkoj i gospodarskoj razini. 

Zbog summita 16 + 1 Dubrovnik u povremenoj prometnoj blokadi

Dubrovčani zbog sastanka šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine u četvrtak i petak žive po posebnom režimu, ponajprije zbog posebnih i visokih mjera osiguranja, koji uključuju i povremena zatvaranja nekoliko ključnih gradskih prometnica. To prouzročuje zastoje i gužve, ali građani su strpljivi, jer su proteklih godina navikli na ovakve događaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve privremene mjere, posebno u prometu, iziskuju strpljivost građana Dubrovnika, ali i više tisuća gostiju grada. Dubrovčani, međutim, imaju dobre živce zbog bogatog iskustva u ovakvim izvanrednim situacijama, jer je grad često odredište važnih svjetskih skupova, ali i raznih snimanja filmova i serija.

Promet svih vozila prekida se u vrijeme kretanja izaslanstava od zračne luke do grada, kao i na nekoliko gradskih prometnica te na prometnici prema brdu Srđu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središtu grada zabranjeno je parkiranje i zaustavljanje vozila, kao i zadržavanje turističkih autobusa, a privremeno je ukinut u niz parkirališnih mjesta za taksi službu. Također, privremeno je zabranjen ulaz u povijesnu jezgru Dubrovnika vozilima s dozvolom ulaska, kao i prijevoz robe i drugih dobara u stari dio grada.

Ministarstvo unutarnjih poslova u svrhu osiguranja međunarodnog skupa angažiralo je 900 policijskih službenika, od prometne, granične i specijalne policije do ronilačkih ekipa. Na prometnicama kojima se kreću visoka izaslanstva uklonjeni su svi spremnici komunalnog otpada.

Na političkom i gospodarskom skupu u sklopu summita 16+1 sudjeluje više od tisuću sudionika. U Dubrovnik je stiglo 250 članova državne te još oko 400 članova poslovne delegacije NR Kine, uz stotinjak kineskih novinara.

Navečer će hrvatski premijer u dubrovačkom Kneževu dvoru biti domaćin svečane večere za predsjednike vlada srednje i istočne Europe i Kine. Prije večere prošetat će povijesnom jezgrom Dubrovnika i vidjeti nastup Folklornog ansambla Linđo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo