IZNENADNI POSJET / Plenković se u Kijevu sastao sa Zelenskim: 'Hrvatska zna kako je biti žrtva vojne agresije i čvrsto stoji uz Ukrajinu'

Image
Foto: Vlada RH

Na sastancima će ukrajinski državni vrh upoznati predsjednika Vlade s posljedicama razaranja uslijed ruskih napada, a razgovarat će se i o daljnjoj pomoći te nastavku europskog puta Ukrajine

8.5.2022.
10:50
Vlada RH
VOYO logo

Hrvatska se divi otporu ukrajinskog naroda i njegovim europskim težnjama i  spremna je pomoći svojim iskustvom poslijeratne obnove, rekao je u nedjelju premijer Andrej Plenković za posjeta Kijevu.

Plenković je stigao u nenajavljeni posjet Kijevu na Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu (8. svibnja u Europi) te uoči Dana Europe te je u govoru istaknuo svesrdnu podršku Hrvatske otporu ukrajinskog naroda agresiji susjedne Rusije, ali i europskom putu Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da ga je u nedjelju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij informirao o stanju u zemlji i posljedicama ruske invazije, stoji na Twitteru vlade.

"Predsjednik Zelenskij informirao me o stanju u Ukrajini i posljedicama ruske invazije. Ukrajinski narod i vojnici pokazali su izniman otpor u obrani svojih obitelji, domova i zemlje", napisao je Plenković. "Hrvatska zna kako je biti žrtva vojne agresije i čvrsto stoji uz Ukrajinu i podupire njezin europski put", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Divimo se otporu koji ste pokazali prema ruskoj agresiji. Borite se za slobodu ne samo Ukrajine nego i za vrijednosti koje svi dijelimo", poručio je. Hrvatska je i sama iskusila agresiju i zato "razumijemo kako je težak pritisak i kako je teško stanje za branitelje i Ukrajince". "Visoko cijenim heroizam ukrajinskih vojnika koji brane svoje domove, svoje obitelji, svoj teritorij i svoju domovinu", rekao je premijer.

U izjavi na konferenciji  za novinare koju je održao sa Zelenskijem hrvatski premijer je inzistirao na podršci europskim težnjama ukrajinskog naroda s kojima je dobro bio upoznat i na čemu je radio i prije nego što je postao premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom'

Predsjednik vlade stigao je u nedjelju ujutro u Kijev kako bi se sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, premijerom Denisom Šmihalom i predsjednikom parlamenta Ruslanom Stefančukom, priopćeno je ranije iz Banskih dvora. Uz predsjednika Vlade je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Uoči Dana Europe u posjetu sam Ukrajini koja je žrtva ruske agresije", napisao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanka sa predsjednikom parlamenta, Plenković je rekao da Hrvatska nastavlja "pružati političku, diplomatsku i svaku drugu podršku" te nastavlja s parlamentarnom suradnjom, "osobito glede europskog puta".

Hrvatski je premijer ranije rekao da se Zagreb zalaže da Ukrajina dobije poseban status u EU-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom te nastavlja pružati političku, diplomatsku, financijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica", navodi u priopćenju Vlada.

Image
OTKRIO NAŠ NAJVEĆI PROBLEM /

Tabak nije optimističan oko sudbine zarobljenog Hrvata: 'Rusi su ogorčeni. Najavili su da će im suditi kao masovnim ubojicama...'

Image
OTKRIO NAŠ NAJVEĆI PROBLEM /

Tabak nije optimističan oko sudbine zarobljenog Hrvata: 'Rusi su ogorčeni. Najavili su da će im suditi kao masovnim ubojicama...'

Ponudio iskustva u poslijeratnoj obnovi i razminiravanju

Ponudio je hrvatsko iskustvo i u poslijeratnoj obnovi zemlje koje su Hrvati, nažalost, stekli u obnovi poslije Domovinskog rata, u poslijeratnom razminiranju te u procesu pomirbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta iskustva željeli bismo podijeliti s vama", rekao je. "Možete uvijek računati na našu punu potporu i na našu solidarnost", zaključio je.

Današnji posjet nazvao je "simboličnim" i podsjetio da je prošli put boravio u Kijevu prije pet mjeseci kada je sa Zelenskijem potpisao izjavu o europskoj perspektivi Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozdravio je uspjeh Ukrajine što je tako brzo odgovorila na upitnik Europske unije koji je ukrajinskom predsjedniku u Kijevu uručila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i što je prvi korak na putu neke zemlje aspirantice za stjecanje statusa kandidata. 

"Bit ćemo na vašoj strani i u idućim koracima", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković će posjetiti Irpin i Buču

Tijekom dana šef hrvatske vlade trebao bi posjetiti Irpin i Buču, mjesta u blizini Kijeva koja su poprišta ratnih zločina.

Premijer je prije invazije boravio u službenom posjetu Ukrajini u prosincu 2021., a sudjelovao je i na sastanku na vrhu Krimske platforme zajedno s liderima EU-a u kolovozu 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije vojne invazije, predsjednik Vlade boravio je u službenom posjetu Ukrajini u prosincu 2021., a sudjelovao je i na sastanku na vrhu Krimske platforme zajedno s liderima EU-a u kolovozu 2021. Predsjednika Vlade Plenkovića i ministra Grlića Radmana dočekala je veleposlanica Anica Djamić, koja se ovom prigodom vratila u Kijev, gdje će ostati i nastaviti voditi Veleposlanstvo RH u Ukrajini.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo