rizična misija /

Premijer Plenković tvrdi kako Hrvatska u hibridnom ratu već vodi svoje borbe, no mi se pitamo tko Hrvatskoj prijeti?

Hrvatski vojnici odlaze u rizičnu misiju koja za cilj ima na Baltiku pokazati snagu NATO-a, a koja navodno nije usmjerena protiv Rusije, a u Briselu se traži taktika kako ojačati istočno partnersvo

24.11.2017.
19:30
VOYO logo

Premijer Plenković tvrdi da Hrvastka u hibridnom ratu već vodi svoje borbe. 

"Pa pogledajte temu današnjeg summita, pa to je glavna tema ovdje. Glavna tema sastanka istočnog partnerstva vam je hibridno medijsko djelovanje, pogledajte refernce na brojne izbore, referendume koji se održavaju u Europi. Samo naivni ljudi mogu misliti da Hrvatska nije dio tog procesa", rekao je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj 5. summit istočnog partnarstva na kojem sudjeluju čelnici EU i predstavnici Ukrajine, Bjelorusije, Moldavije,Gruzije Armenije i Azerbajdžana važan je jer se suradnjom s ovim zemljama pokušava ukloniti prijetnje drugih svjetskih sila. 

"Dobri odnosi sa istočnim susjedima važni su za Europsku uniju. Zanima nas kako je ljudima koji žive u tim državama i kako u njima ide razvoj demokracije. Sve to ima i direktan utjecaj na sigurnost Europske unije", izjavila je Angela Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Rusi se u ovim državama prema procjeni Europe upliću u izbore, nakon čega se mijenja politika pojedine države koja se tako udaljuje od Europe. Sličan ruski utjecaj osjeća se i u državama bivše Jugoslavije. No Hrvatska je, kaže prvi čovjek naše obrane, spremna na sve izazove. 

"Stvari se dramatično mijenjaju. Jasno i hibridno djelovanje, obavještajno djelovanje da je prisutno. Evo baš jučer smo imali prvu sjednicu koordinacije domovinske sigurnosti upravo s ciljem da stvorimo sustav u Hrvatskoj da u bilo kojem trenutku možemo jasno, spremno, čvrsto odgovoriti na bilo koju ugrozu i rizik", rekao ministar obrane Damir Krstičević.

Europska unija nada se da će dodatno pojačati savezništvo sa Ruskim susjedima i tako pridonijeti stabilnosti na svojim granicam. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo