OSTALE SU POSLJEDICE /

Predugačke liste čekanja u pandemiji su kraće, ali: 'Zbog straha od zaraze neki nisu odlazili na preglede'

I dok se borimo s koronom, pate pacijenti koji boluju od svih drugih bolesti

22.9.2021.
20:50
VOYO logo

Ako se danas naručite na magnetsku rezonanciju kralježnice, a da niste hitni pacijent, u bolnici koju je RTL-ova ekipa posjetila na red biste došli u ožujku iduće godine. 

"Pacijente imamo naručeno svako pola sata do pola 5, a poslijepodne do navečer rade se bolnički pacijenti. Jer kad pacijent leži u bolnici smatra se da je njegovo zdravstveno stanje puno teže nego kad je doma. Zato ne možemo imati naručeno 24 sata ili u dvije smjene jer bolnički pacijenti onda ne bi došli na red", kazala je Petra Margetić, voditeljica Odjela za traumatološku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udrugama pacijenata često se javljaju građani koji predugo čekaju na preglede i početak liječenja.

Image
stav obiteljskih liječnika /

KoHOM-a o Berošu: 'Propuste u zdravstvenom sustavu pokušava svaliti na leđa obiteljskih doktora'

Image
stav obiteljskih liječnika /

KoHOM-a o Berošu: 'Propuste u zdravstvenom sustavu pokušava svaliti na leđa obiteljskih doktora'

"Jedan od slučajeva koji je mene posebno osupnuo je da je onkološka pacijentica dva mjeseca nakon što joj je postavljena dijagnoza čekala početak liječenja", kazao je Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje uspoređujući rujan 2019. i ove godine - broj otvorenih narudžbi je za gotovo 140 tisuća manji, a prosjek dana čekanja sa 173, pao je na 132 dana.

Primjerice, na magnetsku rezonanciju mozga u rujnu 2019. čekalo se u prosjeku 322 dana, ili gotovo 11 mjeseci, a čekanje je sada je smanjeno na 250 dana, odnosno 8 mjeseci, što je i dalje predugo.

"Zbog pandemije gdje su ljudi zbog straha od zaraze nisu odlazili ni na svoje redovne preglede i ako bi primjetili neke nove simptome obično bi ih ignorirali i dolazimo do toga da se bolest dijagnosticira u nekim kasnijim stadijima kada se radi o kroničnom liječenju ili pak nepoznatom ishodu bolesti", tvrdi Belina.

Iz Udruge za promicanje prava pacijenta upozoravaju - pandemija koronavirusa dodatno je utjecala na nedostupnost zdravstvene zaštite, što je pacijente tjeralo da na preglede odlaze privatnicima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi pacijenti su morali koristiti privatnu zdravstvenu zaštitu jer se nisu održavali planirani dijagnostički pregledi. To je ostavilo posljedice i na one koji nisu mogli ići privatniku i sada se moraju nositi sa svim komplikacijama novootkrivenih ili kroničnih bolesti, a posebnu opasnost predstavljaju onkološke bolesti", kazala je Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruga za promicanje prava pacijenata.

Traže konkretne promjene, a liste čekanja trebao bi smanjiti jedinstveni kalendar naručivanja koji je HZZO pokrenuo prije pandemije, a koji će se normalizacijom stanja pokrenuti ponovno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo