PREDSTAVNIK UN-a POHVALIO HRVATSKU: / 'Pokazali ste se kao pozitivan primjer prihvata izbjeglica, ne mislim da ste ksenofobi'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL / Ilustracija
10.4.2018.
23:54
Zeljko Lukunic/PIXSELL / Ilustracija
VOYO logo

''To nije slučaj u drugim zemljama i moram pohvaliti Hrvatsku'', rekao je DiCaro na okruglom stolu "Budućnost Europe - Europa koju želimo" održanom u zagrebačkom kinu Europa na kojem nije mogao sudjelovati i najavljeni glavni gost - proslavljeni sirijski novinar i izbjeglica, autor nagrađenog filma ‘’Posljednji u Alepu’’ Feras Fayyad zbog problema tijekom planiranog ulaska u Hrvatsku.

Kako je na početku okruglog stola istaknuo državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić, Fayyad je obavijestio da ga, iako se pretpostavljalo da ima vizu, zračni prijevoznik nije pustio na let za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da nam je to bilo poznato ranije mogli smo dogovoriti da gospodina Fayyada čeka viza na graničnom prijelazu u zagrebačkoj luci Pleso. Istovremeno, danas je došlo i pet državljana iz Turske i žao nam je što Fayyad nije bio na istom letu'', rekao je Katić naglasivši kako smatra da Hrvatska na zadovoljavajući način može odgovoriti na prihvat izbjeglica.

''Osobno mislim da Hrvati nisu ksenofoban narod i da prihvaćaju strance i one drugačije unutač onome što se u medijima može čuti'', rekao je Katić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević rekao da se u Europi razvijaju i planiraju primijeniti novi sustavi za bolji prihvat izbjeglica pritom navodeći mogućnost uvođenja svojevrsne putovnice za njihove zapošljavanje i ''plave karte'' slične zelenoj karti – radnoj i boravišnoj dozvoli u SAD.

Ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugostočnoj Europi Tvrtko Barun govorio je o dosadašnjem iskustvu prihvata izbjeglica naglasivši kako se polako mijenja odnos Hrvata prema izbjeglicama te da treba razbiti dosadašnje predrasude i strah prema ljudima drugačije kulture I religije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okrugli stol održan je nakon zagrebačke projekcije filma ''Posljednji u Alepu'' Ferasa Fayyada, dokumentarca koji prati ''Bijele kacige'', organizaciju koju čine obični građani koji prvi dolaze na mjesta eksplozija u nadi da će spasiti živote svojih sugrađana i koji je lani bio nagrađen na Sundance festivalu neovisnog filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo