PREDSJEDNIK ŽELI SVOG ČOVJEKA U VRHOVNOM SUDU? / Priča se kako već razgovara s kandidatima, a za prijavu će čekati zadnji čas

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U DSV pristigla je samo jedna prijava i to ona aktualnog predsjednika Đure Sesse. No, izvjesno je da će zadnji dan biti još kandidata.

12.2.2021.
9:47
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovara s potencijalnim kandidatima za Vrhovni sud, a navodno je riječ o osobama koje ne dolaze iz sudstva, piše u petak Jutarnji list.

U Državno sudbeno vijeće (DSV) pristigla je samo jedna prijava na pozivni natječaj za predsjednika Vrhovnog suda i to ona aktualnog predsjednika Đure Sesse. No, izvjesno je, doznaje dnevnik, da će zadnji dan (a to je 13. veljače jer je javni poziv otvoren 13. siječnja i traje 30 dana) biti još kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Ustavu, predlaže ga predsjednik

Neslužbeni izvori navode da predsjednik Zoran Milanović razgovara s potencijalnim kandidatima za čelno mjesto u sudbenoj vlasti, a navodno je riječ o osobama koje ne dolaze iz sudstva. Otvara se, međutim, pitanje što ako se Milanovićevi "favoriti" ne jave na poziv DSV-a, a predsjednik ne predloži Sessu.

Ustav kaže da predsjednika Vrhovnog suda predlaže predsjednik Republike, a uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog saborskog odbora bira ga Hrvatski sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon ne propisuje što se događa ako predsjednik ne predloži nikoga. Po jednom tumačenju DSV raspisuje novi javni poziv, a po drugome Milanović bi mogao predložiti kandidata koji se nije javio na poziv jer u Ustavu stoji da predlaže predsjednika Vrhovnog suda, a ne piše da to čini u postupku propisanim zakonom.

Ne izabere li se predsjednik Vrhovnog suda do sredine srpnja, njegovu dužnost će obavljati zamjenik, a to je sudac Marin Mrčela, donosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo