Na Trg hrvatskih branitelja u Petrinji priprema se hrana za sve građane pogođene potresom. Za RTL Danas o svemu govori general pukovnik Marijan Marek, predsjednik Uprave Pleter usluge.
Danas su i Pleter i kuhari-volonteri zajedno hranili ljude. Da bi se tvrtka Pleter uključila i izašla morala je dobiti službeni zahtjev od strane stožera i onda mogu izaći na teren.
Kada ste dobili zahtjev od stožera da počnete pripremati hranu i jeste li bili spremni i na sam dan potresa ili dna kasnije to napraviti?
Na sam dan potresa u utorak navečer, od srijede ujutro počeli smo pripremati obroke za potrebe vojske i civila, a međi civilima su i ljudi koji su bili smještenu u staračkom domu a na privremenom smještaju u vojarni.
Kada ste dobili zahtjev?
Jučer smo dobili zahtjev i s današnjim danom krenuli s
realizacijom prehrane.
Da ste taj zahtjev dobili na dan potresa biste li bili
spremni pripremiti toliki broj obroka?
Pleter je bio spreman na to.
Kako gledate na to da svih 13 dana to su radili
volonterima a danas ste tek vi to počeli?
Vjerojatno je to odluka stožera o angažiranju snaga na terenu.
Jedan dio hrane priprema se u Zagrebu, drugio dio u
Petrinji, koliko obroka isporučujete i koliko imate
punktova?
S današnjim danom pripremili smo 7000 toplih obroka, 5 00 suhih
obroka i takav je plan i za sutra. Krizni stožer nam javlja
lokacije i broj obroka koje osiguravamo i svaki
dan dobivamo nove podatke.
Volonteri su obroke pripremali iz donacija ili robnih
zaliha kako vi funkcionirate?
Mi imamo godišnje ugovore s dobavljačima i oni osiguravaju namirnice za prehranu.
Koliko bi to trebalo koštati državu?
Zavisi o broju i količini obroka.
Je li u tom službenom zahtjevu bilo predikcije koliko je
država u mogućnosti potrošiti?
Mi smo u tom mobilizacijskom pozivu dužni osiguravati prehranu
koliko god će to biti potrebno.