nakon optužbi / Predsjednik suda traži razrješenje za suce koji su se družili s Mamićem: 'Znao sam da idu na utakmice'

Pred osječkim Županijskim sudom sutra je nastavak drugog Mamićevog postupka, u kojem se tereti i njegov sin i brat

22.3.2021.
20:48
VOYO logo

Nakon teških optužbi Zdravka Mamića na račun sudaca - prvi konkretni potezi. Županijski sud u Osijeku podnio je zahtjev za razrješenjem osječkih sudaca Darka Krušlina i Zvonka Vekića, a o svemu će odlučiti Državno sudbeno vijeće.

Pred USKOK-om Mamićeva supruga

Istodobno, u prostorijama USKOK-a Ispitana je supruga Zdravka Mamića, za koju on tvrdi da je bila s njim dok je sucima davao mito. Koliko su se družili, i kada je, kako i koliko dao Zdravko Mamić osječkim sucima, ponovno je odgovarala pred USKOK-om, Mamićeva supruga Marina. Kamere je izbjegla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog druženja s Mamićem, osječki županijski sud započeo je stegovni postupak protiv dvojice sudaca Krušlina i Vekića. Jedan od njih je potvrdio druženje, a drugi porekao. 

''Ja sam znao da oni idu na utakmice i ja sam ih upozoravao na to. Neistina je što su mi rekli da su utakmice gledali s tribina, oni su utakmice gledali po svemu sudeći prema podacima u svečanoj loži Dinama. Odnosi se na ponašanje u Plavom salonu gdje Mamić kaže da su jeli pili i družili se'', rekao je Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik suda predložio je njihovo razrješenje, o čemu će odlučiti Državno sudbeno vijeće, u postupku gdje će se ispitati svjedoci, a suci mogu imati i branitelje. Ako se utvrdi odgovornost, kazne su: 

''Stegovna kazna prema zakonu može biti ukor, novčana kazna do 3,6, 12 mjeseci razrješenje i uvjetno razrješenje. Do sada smo u zadnjih 10 godina imali 180 pokrenutih stegovnih postupaka'', kazao je Darko Milković, predsjednik Državnog sudbenog vijeća.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
kriza u pravosuđu /

Supruga Zdravka Mamića daje iskaz USKOK-u, mogla bi biti jedan od ključnih svjedoka

Image
kriza u pravosuđu /

Supruga Zdravka Mamića daje iskaz USKOK-u, mogla bi biti jedan od ključnih svjedoka

Najteža kazna

Od toga za 103 suca je utvrđena odgovornost, a njih trinaestero je dobilo najtežu kaznu, bezuvjetno razrješenje. Pred osječkim Županijskim sudom sutra je nastavak drugog Mamićevog postupka, u kojem se tereti i njegov sin i brat, te još četvero optuženika da su iz Dinama izvukli 200 milijuna kuna. Za branitelje sada je i taj postupak sporan.

''Ono što je najspornije što je jedan od spornih sudaca nama potvrdio optužnicu, mi moramo nastaviti dalje, pitanje je bi li optužnica bila stvarno potvrđena'', izjavila je Ksenija Vržina, odvjetnica Nikkyja Artura Vuksana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražit će da postupak krene ispočetka, i da se iz Osijeka premjesti na sud u Zagrebu, jer se još ne zna ni koliko je sudaca u sve uvezano. 

''Nikome nije ugodno odlaziti na sud u kojem ne znate što se događa, koliko ima sudaca, tri, spominje se šest, ne znamo o koliko se sudaca radi, i nije ugodno ići na takav sud u kojem su unaprijed naši postupci izgubljeni'', rekla je Vržina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da nešto već odavno ne valja u hrvatskom pravosuđu, jučer je u RTL-u potvrdio i bivši predsjednik Vrhovnog suda, koji kaže da je percepcija hrvatskog pravosuđa da je najkorumpiranija grana vlasti, a za sve je kriv kaže vladajući HDZ. 

''Koja je najodgovornija za ovakvo stanje u hrvatskom pravosuđu, i time i Plenković ne može pobjeći da je odgovoran za to stanje. Ne znam što taj nesposobno ministar pravosuđa Malenica ne može artikulirati reći dvije rečenice o stanju hrvatskog pravosuđa i ne poduzima ništa protiv gospodina Sesse'', kazao je Krunoslav Olujić, bivši predsjednik Vrhovnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olujiću je odgovorio Vladimir Šeks, rekavši mu da je i on bio jedan od dugogodišnjih aktera u hrvatskom pravosuđu. 

''Ne mogu se ekscesne pojave i postupci stavljati na teret političke vlasti. Sudbena vlast su neovisni od politike i takvi trebaju biti'', izjavio je Vladimir Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tih ekscesnih pojava sve je više. Na još jednu druženje petorice splitskih sudaca sa Željkom Kerumom osvrnulo se i ministarstvo pravosuđa i najavilo da će ministar Malenica pokrenuti stegovni postupak protiv njih, ako to ne napravi šef Vrhovnog suda.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo