susret s učenicima /

Predsjednicu preplavile emocije: Prisjetila se svojeg prvog dana škole i ispričala priču o sloniću Hortonu

Nešto više od 464 tisuće učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola krenulo je danas u novu školsku godinu

9.9.2019.
10:47
VOYO logo

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović se u povodu početka nove školske godine susrela s učenicima i profesorima Gimnazije Sesvete.

Predsjednica je pričala i o svjoj djeci, kćeri Katarini koja je ove godine krenula Harvarad te o sinu koji je učenik MIOC-a. Posebno je istaknula da je ponosna na svoju kćer koja je napisala knjigu te ju je opisala kao "svestranu osobu". Za sina je pak rekla da mu je želja upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) te da on neće otići iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča o sloniću Hortonu

Nakon sesvetske gimnazije predsjednica je posjetila i Osnovnu školu "Luka" gdje je učenicima poručila kako je znanje i učenje iznimno važno za život pojedinca. "Što sam više učila, to sam više napredovala", poručila je predsjednica. 

Prisjetila se svojeg prvog dana škole te kazala kako je bila iznimno uzbuđena i jako sretna. Potom im je ispričala priču o sloniću Hortonu koji je šetao poljem kojeg su htjeli požnjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Horton je s jednog lijepog plavog cvijeta, sa svojim velikim ušima, uspio čuti sitne glasiće koji su vikali: 'Ne, ne, nemojte nas pokositi'. Horton je rekao drigima da je čuo glasiće s tog cijeta, no svi su mu se smijali. Na tom se cvijetu nalazi cijeli jedan grad, zemlja majušnih bića te je Horton odlučio da će dokazati da ta njihova zajednica doista postoji. Od svih na cvijetu je tražio da viču što glasnije kako bi i i ostali mogli čuti, a ne samo on sa svojim velikim ušima. No nitko ih nije čuo. Potom ih je zatražio da se skupe baš svi, pa i oni najmanji. Kad su našli najmanjega i kad je i on počeo vikati, drugi su ih čuli. Horton je tada rekao: 'Osoba je osoba, bez obzira kako malena bila'. Čovjek je čovjek, bez obzira na svoju visinu, dob i godine. To zapamtite. Tražite da vas se poštuje. Poštujte druge, ali isto tako budite hrabri u životu, budite svoji, nemojte se bojati izraziti svoje mišljenje, ne bojte se postaviti pitanja jer nema glupih pitanja i budite dobri prijatelji jedni drugima. Škola nije samo znanje ona je društvo i naša budućnost. Vi ste naši budući vođe, predsjednici premijeri, a možda i budući astronauti", poručila je predsjednica učenicima. 

Podsjetimo, nešto više od 464 tisuće učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola krenulo je danas u novu školsku godinu, a više od 150 tisuća njih bit će obuhvaćeno kurikuralnom reformom koja sada ulazi u sve škole.

Image

Predsjednicu preplavile emocije: 'Jako sam ponosna na svoju kćer, a sin neće otići iz Hrvatske'

Image

Predsjednicu preplavile emocije: 'Jako sam ponosna na svoju kćer, a sin neće otići iz Hrvatske'

U školsku godinu 2019./2020. kreće 318 tisuća osnovaca, od čega nešto više od 38 tisuća prvašića, te gotovo 146 tisuća srednjoškolaca. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, ove je školske godine u prve razrede osnovnih škola upisano petstotinjak učenika manje nego prošle. Najviše ih je upisano na području Grada Zagreba (8 tisuća), a slijede Splitsko-dalmatinska županija s gotovo 4400 učenika prvih razreda i Zagrebačka s 2800. Najmanje prvašića, 363, upisano je u Ličko-senjskoj županiji.

U prve razrede srednjih škola u ljetnom upisnom roku upisano 40 tisuća učenika, od čega je nešto više od 11 tisuća učenika odabralo gimnazijske, a nešto manje od 26,5 tisuća strukovne programe. Glazbene i umjetničke programe upisalo je oko 2,5 tisuće učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenkovićeva poruka u povodu početka školske godine

U povodu početka nove školske godine, predsjednik Vlade Andrej Plenković zaželio je u ponedjeljak učenicima sretan povratak u školske klupe, prvašićima je čestitao na njihovom velikom danu te im poručio da su budućnost Hrvatske.

Na prvi dan školske godine 2019./2020. za više od 464 tisuće učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola, premijer Plenković se na svom Twitter profilu obratio učenicima prigodnom porukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svim školarcima, učenicama i učenicima, želim sretan povratak u školske klupe, a svim prvašićima čestitam na njihovom velikom danu", poručio je.

U školskoj godini u kojoj u pojedinim razredima započinje primjena novih kurikuluma, zaželio je učenicima, učiteljima i nastavnicima kreativno ozračje i uzajamno razumijevanje.

"Želim vam školovanje koje će vas obogaćivati znanjem i radošću te školsko ozračje u kojem ćete ostvariti nova prijateljstva. Vaši učitelji i nastavnici, zajedno s roditeljima, bit će vam istinska potpora u učenju i odgoju", istaknuo je Plenković dodavši da su oni budućnost Hrvatske.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo