Mira i dalje nema / Predsjednici i dalje u svađi: Ne mogu se usuglasiti ni oko termina sjednice Vijeća za sigurnost

Neki izravno žele razgovarati, neki ne

13.11.2020.
21:00
VOYO logo

Nakon što je Pantovčak pisao Banskim dvorima, a oni pisali natrag, možda ste na trenutak i pomislili kako kreće normalizacija odnosa između dva politička brda.

Predsjednik Republike i dalje inzistira da s premijerom, koji ga proziva - komunicira izravno, a ne preko podređenih. Vlada nudi novi termin sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ukratko, mira i dalje nema. Tri termina, među njima i petak 13., koja su Banski dvori ponudili Uredu predsjednika su propala pa će sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost biti najranije za točno tjedan dana:

„Da i tu stvar stavimo vrlo jasno - prije nego što nam ovi twitter sportaši krenu objavljivat, a to je da je jučer popodne predstojnik mog Ureda poslao novo pismo predstojniku Ureda predsjednika RH s ponudom da se sastanak održi idući petak, 20. studenoga", rekao je premijer Andrej Plenković.

Image
Uložit će žalbu /

Plenković prokomentirao presudu u slučaju Fimi Media: 'Nema šanse da mi sad još prišijete i etiketu Ive Sanadera'

Image
Uložit će žalbu /

Plenković prokomentirao presudu u slučaju Fimi Media: 'Nema šanse da mi sad još prišijete i etiketu Ive Sanadera'



 Šest tema za razgovor nudi Vlada, no šef države koji je ranije ovog tjedna predložio teme - opet je začuđen postupcima šefa Vlade:

"On na jedan vrlo čudan način inzistira na dopisivanju preko svog 'kaluđera', koji onda 'u ime vladike' piše u upravnom govoru što predsjednik Vlade misli, a istovremeno mi se obraća direktno jučer ujutro Plenković pismom vezanim uz Nacionalnu strategiju razvoja", rekao je predsjednik Zoran Milanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojac se treba usuglasiti, ali...  

Predsjednik kaže da je zakon jasan - dvojac treba sve usuglasiti, ali premijer ustraje: 

"Kada dobijemo potvrdu za sastanak, prihvaćanje dnevnog reda, dogovorit ćemo termin i sukladno zakonu supotpisat poziv koji je jedini dokument koji predsjednik Republike i predsjednik Vlade zajedno potpisuju. Točka", rekao je. 

Milanović kaže kako ga čudi Plenkovićeva odbijenica da se razgovara o kršenju Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata u Feredraciji BIH:

"Poručio je da to treba širom temom obuhvatiti, položaj svih Hrvata od Novog Zelanda preko Antarktika. Što je pogrešno jer samo su u BiH Hrvati konstitutivan narod. Dakle, iz nekog razloga on bježi od te teme", rekao je predsjednik. 

To je laž, uzvratio je premijer iz Rijeke. Pa povukao paralelu između Milanovića i zastupnice Domovinskog pokreta - Vidović Krišto:

"Vojna lekarka, ruganje Tuđmanu , Yutel , identično kao Krišto, kaluđer, vladika, javnost mora shvatiti logiku Zorana Milanovića. Laž je da nećemo o Hrvatima u BiH, upravo obrnuto“, zaključio je premijer. 

Tko će doći u Vukovar? 

I sve to uoči Vukovara, kaže Plenković.

" Ići na okupljanje tisuća ljudi i slušati od Stožera da je 500 ali nećemo bnrojati, tako da ispast ćemo budale, svi, moram se konzultirati sa sobom i vidjeti gdje su granice te travestije“, rekao je predsjednik Milanović. 

"Neka ne ide, ako se ne osjeća sigurno ne mora ići“, rekao je premijer.  "Mi ćemo tamo u organizacijskom smislu nastojati sve da se pridržavamo epidemioloških mjera“

 Kako dogovor oko Vijeća za nacionalnu sigurnost nisu postizali, upravo se na Danu sjećanja očekivao susret dvojice predsjednika. No sada je očito i to upitno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo