Gospodarski forum / Predsjednica u Frankfurtu govorila o Rimcu! Otkrila zašto je za posljednje putovanje izabrala Njemačku

Željela sam još jednom potvrditi tradicionalno dobre gospodarske odnose između Hrvatske i Njemačke, kazala je Grabar-Kitarović

10.2.2020.
11:18
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u govoru na otvorenju Njemačko-hrvatskog gospodarskog foruma u Frankfurtu na Majni kazala da Njemačku nije slučajno izabrala za svoj posljednji inozemni nastup u mandatu. 

"Odlukom da upravo ovdje, u Njemačkoj, bude moj posljednji inozemni nastup kao Predsjednice Republike, barem kada je o gospodarstvu riječ, željela sam još jednom potvrditi tradicionalno dobre gospodarske odnose između naših zemalja. No, prije svega, željela sam poslati poruku kako je razvoj gospodarske suradnje s Njemačkom – kao jednim od najistaknutijih hrvatskih gospodarskih partnera u Europskoj uniji – i dalje naš prioritet", kazala je predsjednica u Frankfurtu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula Rimac Automobile

Image

Opće oduševljenje i pljesak: Pogledajte kako je predsjednica zazvonila na burzi u Frankfurtu!

Image

Opće oduševljenje i pljesak: Pogledajte kako je predsjednica zazvonila na burzi u Frankfurtu!

"S ponosom mogu kazati kako smo već započeli suradnju na polju novih tehnologija. Primjer za to jest hrvatska tvrtka Rimac Automobili, u kojoj je tvrtka Porsche jedan od udjelničara, što je Hrvatsku stavilo u prvi plan nove generacije automobilske industrije", kazala je Grabar-Kitarović i dodala da je Hrvatska zainteresirana za privlačenje više njemačkih ulaganja. 

VEZANI ČLANAK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napose u znanost, tehnologiju i inovacije, kao i "greenfield" ulaganja, kako u automobilsku industriju, tako i drugdje", kazala je Grabar-Kitarović kojoj je današnji posjet Njemačkoj posljednji u predsjedničkom mandatu. 

Predsjednica je u svom mandatu imala ukupno 140 inozemnih putovanja, a od toga je bio 71 državni, službeni i radni posjet, a 69 ostalih putovanja u koje spadaju multilateralni sastanci, konferencije, sastanci na vrhu.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar-Kitarović uručila povelje RH hrvatskim udrugama u Njemačkoj

 Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je na kraju svog radnog posjeta Njemačkoj u ponedjeljak u Mainzu hrvatskim udrugama povelje Republike Hrvatske te se susrela s hrvatskim i njemačkim poduzetnicima, a na kraju se zahvalila iseljenicima na podršci tijekom mandata.

"Dodjelom ovih priznanja na simbolični način želim zaokružiti svoj predsjednički mandat u kojem sam osobitu pozornost posvetila iseljenoj Hrvatskoj, Hrvatima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su svoj zavičaj zamijenili životom izvan domovine", rekla je Grabar-Kitarović nakon uručenja povelja RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povelje su dodijeljene za "domoljublje, dugogodišnji volonterski rad na očuvanju hrvatske kulture, jezika, običaja te za promociju i ugled Republike Hrvatske i njezine suradnje sa Saveznom Republikom Njemačkom" hrvatskim kulturnim i zavičajnim klubovima i udrugama iz Njemačke.

Hrvatska predsjednica je istaknula kako od početka mandata inzistira na obnovi, do tada zapuštenih, odnosa sa iseljeništvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Premda nas još mnoge zapreke muče na tom putu, upravo zahvaljujući naporima vaših zajednica i udruga, proteklih godina svjedočimo i povratničkim postignućima, ali i gospodarskim i društvenim vezama kojima smo prevladali jaz između iseljeničke i domovinske Hrvatske“, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je posjet Njemačkoj završila susretima s njemačkim i hrvatskim poduzetnicima u Mainzu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom dana predsjednica RH je otvorila Hrvatski gospodarski dan upriličen prigodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije u sklopu kojeg je bio održan i Njemačko-hrvatski gospodarski forum.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo