NOVA RUNDA PREGOVORA / 'Očekujemo povećanje od sedam posto od 1. rujna. Ako Vlada to ne prihvati, idemo u štrajk'

Pregovori Vlade i sindikata o kolektivnom ugovoru i plaćama u zdravstvenom sustavu nastavljaju se u petak

10.9.2019.
11:09
VOYO logo

U Ministarstvu zdravstva odrađena je nova runda pregovora na kojoj je dogovoreno da se pregovori nastavljaju, i to u petak. 

"Naš je zahtjev da od 1. rujna ide povećanje od sedam posto i očekujemo od Vlade da to prihvati na sjednici u četvrtak", opetovao je nakon današnjega sastanka predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak.

''S obzirom na sve akcije koje smo poduzimali, očekujemo da bi one mogle rezultirati ovakvim dogovorom", poručio je Topolnjak, ali uz rezervu jer pregovori nisu gotovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Vlada je danas ponudila ono što je ranije parafirano, no sindikati ne vjeruju dok Vlada to zaista i ne odobri, a na svojim tijelima još moraju vidjeti hoće li to prihvatiti.

''Ne mogu reći da će to naša tijela prihvatiti. Nastavljamo u petak s odgovorom Vlade i našim odgovorom i onda ćemo moći reći da smo ispregovarali izmjene kolektivnog ugovora ... Naravno da naši ljudi vide da nije jednostavno ispregovarati ovakve dodatke. Trebalo je pokazati Vladi da u sustavu zdravstva nešto ne štima, da nema ljudi, da je sustav potkapacitiran i jednostavno ako ova Vlada prijedlog ne prihvati, mi nemamo druge solucije nego ići u štrajk'', upozorio je Topolnjak i rekao da se prosvjedi pet do 12 pred pojedinim bolnicama nastavljaju dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Brankica Grgurić (Goran Stanzl/PIXSELL)

Predsjednica sindikata medicinskih sestara proglasila izvanredno stanje; Kujundžić: 'Bit će sve u redu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije danas uoči današnje runde pregovora u Ministarstvu zdravstva predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Brankica Grgurić proglasila je izvanredno stanje u zdravstvu zbog kroničnog nedostatka radnika, a upozorila je da će se odjeli zbog toga morati zatvarati pa bi stoga bilo dobro da ih u Vladi shvate ozbiljno.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak istaknuo je da očekuje ono što je ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio jučer u medijima, odnosno konkretne prijedloge: "Danas bi trebao biti 'Dan D'. Prošli put smo zatražili i dobili obećanje da ćemo danas dobiti izračun, da će biti na stolu ono što možemo od druge strane očekivati. Na nama, na našim tijelima je da kada čujemo što ministar može ponuditi, donesemo odluku možemo li to prihvatiti ili ne".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Kujundžić, podsjetimo, kazao je dan ranije da će izaći s konkretnim prijedlogom koji će biti u granicama mogućeg te da vjerujem da će danas imati neko rješenje koje će potom iznijeti Vladi. 

Danas je poručio: Izračunali smo da trebamo zadržati liječnike, ali i da trebamo liječiti pacijente tako da vjerujem da ćemo na tom tragu postići dogovor. Bit će sve u redu''.

Podsjetimo, sindikati ističu kako je minimum od kojeg ne odustaju 7-postotno povećanje dodataka na uvjete rada i odgovornost, koje su ranije parafirali s ministrom zdravstva. No Vlada to ne prihvaća te je kolektivne pregovore vratila na početak dok sindikati smatraju da je riječ o nastavku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, Strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i ovoga tjedna nastavljaju s mirnim prosvjedima pred bolnicama, uz poruku da zdravstveni radnici rade u otežanim uvjetima rada i zaslužuju veće plaće.

Prosvjedi "Pet do 12" održani su jučer u  u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu i u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike