RTL-OVO SUČELJAVANJE 2014. /

Predsjednica sada ne želi debatu, a prije 5 godina bila joj je 'dobra prilika': Pogledajte što je govorila...

Image
Foto: RTL

Tada su analitičari ocijenili da je Grabar-Kitarović bila 'najtiša i najmanje prisutna od svih kandidata'

12.12.2019.
12:10
RTL
VOYO logo

"Predsjednica kukavički bježi od debate u prvom krugu", kaže danas ljutiti Zoran Milanović nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović odbila sva sučeljavanja.

Milanović se, doduše, mogao sučeliti s Miroslavom Škorom i Mislavom Kolakušićem, ali kaže da to nema smisla. Rekao je i da se 20 godina u Hrvatskoj nije dogodilo da nije bilo sučeljavanja u prvom krugu predsjedničkih izbora - što i nije posve istina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer - prvo televizijsko sučeljavanje u Hrvatskoj dogodilo se upravo na RTL-u i to 2005. godine - u drugom krugu, kada su se sučelili tada ljutiti protivnici: Jadranka Kosor i Stipe Mesić. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2009. i druge su televizije počele sa sučeljavanjima, i to od prvog kruga, tako da bi točna formulacija bila da se u 10 godina nije dogodilo da nije bilo sučeljavanja u prvom krugu. I Škoro poziva predsjednicu da nađe prikladan termin, a ona odgovara na napade tako da kukavički bježi. 

Predsjednicu prozvali protukandidati

"Činjenica je da prvi put imamo aktualnu predsjednicu koja ide po drugi mandat i koja kukavični od početka do kraja bježi od debate u prvom krugu! Uđe li u drugi krug, možemo očekivati isto", kazao je u srijedu Zoran Milanović.

"Kolinda Grabar-Kitarović odbija sučeljavanje s izlikom da joj ne odgovaraju termini. Neka njezina numerologinja slobodno izabere neki sretniji datum, a ako nijedna sretna kombinacija brojeva do izbora nije dostupna, može umjesto nje doći njezin šef Andrej Plenković", napisao je u srijedu Miroslav Škoro na Facebooku. 

"Pokažite onaj minimum poštovanja prema našim ljudima, recite što im nudite, kako vidite budućnost ovog naroda i ove države, uobličite to u pristojan dokument te sučelimo programe", napisala je u srijedu Grabar-Kitarović na Twitteru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako danas govori predsjednica kojoj je prije 5 godina, kada je bila u poziciji izazivačice, debata itekako odgovarala, i hvalila je to kao dobru priliku da izravno biračima iznese mišljenje. Bez problema je došla na sučeljavanje u prvom krugu. Tada je kandidata bilo četvero: Grabar-Kitarović, Ivo Josipović, Ivan Sinčić i Milan Kujundžić

Image

Tko je Kolinda Grabar-Kitarović? Školovala se u SAD-u, Sanaderova ministrica koja je ušla u povijest NATO-a

Image

Tko je Kolinda Grabar-Kitarović? Školovala se u SAD-u, Sanaderova ministrica koja je ušla u povijest NATO-a

Tada su najratoborniji bili Sinčić i Kujundžić, a analitičari su ocijenili da je Grabar-Kitarović bila najtiša i najmanje prisutna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije mi žao što sam bila ministrica"

U toj debati Ivo Josipović je kazao da je Vlada u kojoj je bila Grabar-Kitarović bila vjerojatno najgora u povijesti Europe jer je sedmero ministara, uključujući i premijera, optuženo za kazneno djelo. "Ponosim se postignućima koje sam tada učinila. Time što sam pokrenula pregovore s EU. Je li mi žao što sam bila ministrica? Nije mi žao jer nikada ne žalim za prolivenim mlijekom. To je nešto što se dogodilo i iz čega sam izvukla pouke za budućnost", kazala je u sučeljavanju 2014. Grabar-Kitarović. 

"Vi ste u više navrata rekli da će metode rješavanja biti: lupiti šakom o stol, dati cipelu Vladi, raspisati izvanredne izbore i sazvati sjednicu Vlade. Ni jedne od te četiri metode nema u Ustavu", kazao joj je tada Josipović, a ona je odgovorila: "Od svega što ste nabrojili, rekla sam da ću lupiti šakom o stol. To je figurativno, za jasnoću stava i liderstvo".

"Napokon smo dobili priliku da hrvatskim ljudima kažemo što mislimo"

U izjavi nakon RTL-ove debate kazala da je "zadovoljna što smo dobili priliku da napokon hrvatskim ljudima kažemo ono što mislimo, planiramo i ono što tišti ovu državu, a to je duboka gospodarska i socijalna kriza, siromaštvo koje  je svuda oko nas. Zadovoljna sam što sam imala priliku izložiti barem dijelove svoga programa kako državu izvući iz krize". 

Kako je to izgledalo, pogledajte u prilogu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo