'navijala sam za hajduk i dinamo' /

Predsjednica iz Washingtona stigla ravno u Split: 'Nogomet je u osamdesetima bio više od sporta'

Kolinda Grabar-Kitarović pojasnila je i svoju izjavu o 'željeznoj zavjesi'

27.10.2019.
18:56
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u Washingtonu nagradu Fulbright za životno djelo. Na svečanoj ceremoniji u Arlingtonu istaknula je kako to priznanje za nju predstavlja "privilegiju i zadovoljstvo", a posvetila ga je svojoj obitelji i zemlji.

Bila je stipendistica prestižnog akademskog programa američkog StateDepartmenta od 2002. do 2003. godine, a nagrada joj je dodijeljena zbog iznimnih postignuća i doprinosa u diplomaciji i javnoj službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravno s dodjele nagrada, predsjednica je stigla u Split. I to u Hrvatsko narodno kazalište u kojem se održala svečana premijera filma "Ivanova igra", biografski dokumentarni film o legendi Hajduka - Ivanu Gudelju.

Dočekala ju je i naša kamera i Marko Šiklić, koji otkriva što je predsjednica rekla po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u nedjelju kako je njezin govor u Washingtonu, u kojem je među ostalim spomenula da je živjela iza 'željezne zavjese', imao toliko sadržajnih poruka da je fokusiranje na tu jednu stvar "vrlo, vrlo površno" i "nije dobro za ovo društvo".

"Churchill je rekao da se željezna zavjesa spustila od Szczecina na Baltiku do Trsta na Jadranskom moru i da su iza nje ostale sve prijestolnice srednjoeuropske kulture u koju je tada uključio i Beograd. Bez obzira kako su se stvari mijenjale, bio netko nesvrstan ili ne, nije bio neutralan", izjavila je Grabar-Kitarović novinarima na premijeri filma o kapetanu Hajduka Ivanu Gudelju u Splitu.

Pojašnjavajući svoj subotnji govor prilikom primanja nagrade Fulbright u Washingtonu poručila je:

"Neka me, molim vas, nitko ne uvjerava u život kakav nije bio. Svi smo to prošli u bivšoj Jugoslaviji, svi znamo kako je bilo i kako je bilo putovati s crvenom putovnicom, kakva ste poniženja doživljavali, što je to značilo plaćati depozit. Ako je itko nostalgičan za bivšom Jugoslavijom idemo uvesti jedan dan bivše Jugoslavije. Znate tko će najviše profitirati? Ja osobno jer ako kažete bilo što protiv mene završit ćete na Golom otoku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo