kritika poslodavaca / Predsjednica HUP-a o potrebnim reformama: 'Određenih promjena ima, ali su površinske'

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja kazala je kako se strukturne reforme zazivaju, ali da se do sada još uvijek nisu dogodile

12.6.2018.
18:47
VOYO logo

Vladu su zbog neprovođenja reformi kritizirali i poslodavci. Predsjednica HUP-a Gordana Deranjaironičnim je porukama prikazala stvarnost u kojoj je Hrvatska već mogla biti, da su sve Vlade provodile reforme. Svoj je govor tako započela najavom da se Hrvatska uvrstila među najperspektivnije članice europske Unije, a iseljenici se masovno vraćaju.

Na listi globalne konkurentnosti prestigli smo Sloveniju, a pale su i kamate. Šaljive, ali zapravo ozbiljne poruke šefice HUP-a podržali su i njezini kolege. O kritikama na račun Vlade, ali i tome što od nje očekuju Boris Mišević razgovarao je s gospođom Deranjom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svake godine predstavljamo HUP score gdje pokazujemo kakve reforme sprovodimo u odnosu na zemlje s kojima se uspoređujemo. Da je bilo politčke, snage, volje i odlučnosti, nakon izlaska iz krize i dugortajne recesije u kojoj smo bili, da smo sprovodili odlučne mjere mogli smo danas biti jedna od zemlja kakva je Slovačka, Slovenija, Mađarska i zemlje kojima se uspoređujemo", kazala je Deranja.

Tvrdi kako se ne može reći da Vlade nisu ništa radile, no postavlja pitanje jesu li to zbilja bile reforme. "Mi zazivamo pravne strukturne reforme, a to nismo vidjeli. Konkretno smanjivanje javne uprave da bude učinkovitija i efikasnija, puno više smanjenja opterećenja gospodarstva kako bi bili konkurentniji i ono što očekujemo, a što je najavljeno, reformu obrazovanja, zdravstva, mirovinskog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takve suštinske reforme dosada nismo vidjeli što ne znači da se ništa ne radi. Određene promjene se dešavaju, ali to su po nama površinske promjene. Najbolji efekt kad se malo dublje radi je pokazala porezna reforma koja automatski ima određene učinke kojima smo svi svjedoci", tvrdi Deranja.

Na pitanje je li o ovome razgovarala s premijerom, Deranja tvrdi kako s obzirom na snagu i moć koju HUP ima s premijerom treba razgovarati na nekom drugom primjerenijem mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da smo u gospodarsko-socijalnom vijeću, da smo partner Vladi, želimo iznijeti stavove poslodavaca, olakšati i pomoći, davati rješenja i nadam se da će nas netko čuti. Mislim da je neko drugo mjesto primjerenije da o tome razgovaramo", zaključuje Deranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo