Samo 4 ispravna aviona / Predsjednica Grabar-Kitarović o MiG-ovima: 'Znam da je stanje zabrinjavajuće'

Image
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Predsjednica je rekla da se ipak ne treba brinuti o stanju sigurnosti u državi, no da se u vezi MiG-ova mora nešto poduzeti

15.3.2017.
12:28
Ivica Galović/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je da je dobila izvještaj načelnika Glavnog stožera, generala Milana Šundova o stanju u ratnom zrakoplovstvu. Kazala je da izvještaj još nije stigla detaljno proučiti, ali da će se danas susresti s generalom, te da je stanje s MIG-ovima zabrinjavajuće. Dodala je i da "se mora nešto poduzeti".

Na pitanje je li stanje sigurnosti u državi onda ugroženo, predsjednica je odgovorila da "se ne treba brinuti za stanje sigurnosti", ali da "ovo treba riješiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, predsjednica je nedavno javno zatražila detaljniju istragu oko nabave i remonta MiG-ova. Najveći problem su kvarovi koji se često pojavljuju na avionima remontiranim u Ukrajini. General Šundov je upozorio u svom izvještaju da je stanje tehničke ispravnosti  borbenih aviona MiG-21 dramatično, jer je od srpnja 2015., kada je 12 aviona remontiranih u Ukrajini predano Ratnom zrakoplovstvu, na avionima zabilježeno 300 kvarova.  Od ukupno 12 borbenih aviona, za obavljanje zadaća sposobna su samo četiri - jedan jednosjed i tri dvosjeda, objavio je Jutarnji list.

Vojni analitičar Igor Tabak izjavio je da je po pitanju stanja sigurnosti u državi ipak sve u redu: "Stanje sigurnosti je ok ako imamo četiri ispravna MiG, a nismo u stanju rata", objasnio je Igor Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo