križevčani ogorčeni / Prednost djeci čiji roditelji doniraju 1000 kuna: 'Ispričavamo se šta je ta odredba mnoge udaljila od vrtića'

Apsurdan kriterij još uvijek stoji u važećem Pravilniku

10.7.2019.
15:14
VOYO logo

Djeca žrtava Domovinskog rata, djeca obitelji s više od troje djece, djeca samohranih roditelja. Svi oni imaju prednost pri upisima u dječje vrtiće. No, gradski vrtić u Križevcima ima još neke dodatne stavke koje djecu mogu pogurati na vrh liste.

To su, primjerice, donacije vrtiću od minimalno tisuću kuna ili, pak, ako su roditelji zaposlenici vrtića. I sve to lijepo stoji u Pravilniku koji je grad donio prije više od 20 godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donirajte, pa ćete upisati dijete

Ove godine u jedini gradski vrtić u Križevcima upisano je 41 dijete, a ispod crte ih se našlo 48-ero. Takav prevelik interes dogodio se prvi put pa su u potrazi za odgovorom što sada, roditelji i gradske vlasti prolistali Pravilnik o upisu djece u vrtić, a tamo su imali što i vidjeti.

Ovaj pravilnik donesen je prije davne 22 godine, a u njemu stoji da prednost pri upisu imaju djeca, između svih ostalih kriterija ima jedan zanimljiv, da će prednost imati ono dijete čiji roditelj vrtiću donira više od 1000 kuna i za to će dobiti 50 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A manje od toga dobit će, primjerice, dijete korisnika socijalne pomoći ili ono koje nagodinu mora u školu. Još jedna diskriminatorna odredba - prednost imaju i djeca zaposlenika vrtića.

"Što se tiče prednosti donatora i ostvarivanja bodova prema tom kriteriju, nitko nije koristio za vrijeme mojeg mandata", govori za RTL DanasKatarina Ivković-Balint, ravnateljica Dječjeg vrtića Križevci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A misli da nitko nije ni prije, no to je teško potvrditi. Ravnateljica se slaže da stavke nisu u redu, ali Pravilnik koji je donio Grad, oni, kaže, samo provode. 

"Da se netko i prijavio, da je netko to htio iskoristiti, vi kao ravnateljica bi bili nemoćni, morali bi ga upisat?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa zapravo, pravilnik je važeći...", kaže.

 A u Gradskoj upravi priznaju, do sada nisu znali da on uopće postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se zapravo ispričavamo što nije bilo na vrijeme maknuta ta odredba koja je nažalost vjerojatno mnoge udaljila od njihovog mjesta u našem vrtiću", kaže Sandro Novosel, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje.

 Pa će je hitno promijeniti na 1. sjednici gradskog vijeća u rujnu. Pravilnik je od '97. "preživio" 3 gradonačelnika. Nijedna vlast to nije promijenila jer svi odreda tvrde - za njega nisu znali. Ne sjeća ga se ni gradonačelnik za čijeg mandata je donesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Materijali kad se radi o vrtićima školama i tome su toliko suhoparni i dosadni da manje više prođe bez komentara.  + To nije u redu, to znači tko ima novaca tko materijalno bolje stoji, onda može rezervirati 10, 15 mjesta u vrtiću", kaže Roko Babić, bivši gradonačelnik Križevaca.

Roditelji ne žele istupati u javnosti, a Križevčani su ogorčeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Resorno ministarstvo na teren šalje prosvjetnu inspekciju koja će utvrditi je li sve odrađeno prema zakonu. No ironija je upravo u tome da će pravi problem tek nastati ako se netko pozvao upravo na Zakon.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo