kolumna ive anića / Predah od spašavanja ljudskih života: Kako se Vili Beroš malo opustio

Image
Foto: Pixsell

Spašeni su izbori, vlast se reproducirala i dobila četverogodišnji kontinuitet i sada još treba obaviti jednu sitnicu na koju se privremeno zaboravilo – treba spašavati živote.

Ivo Anić

Ivo Anić

7.7.2020.
16:25
Pixsell
VOYO logo

„Bili smo na otvorenom, mjerila se temperatura, dezinficirale su se ruke. No, priznajem, u pojedinim trenucima bili smo preblizu jedni drugima.“ Tako je jutro nakon izborne noći svoju osobnu, ali i pobjedu svoje stranke prokomentirao Vili Beroš, očekivano najpopularnija udavača na svim izbornim listama. Ne kažem ovo bez vraga, jer je na listama imao više glasova čak i od Andreja Plenkovića, što ga svrstava već u najuže kandidate i za kandidata za gradonačelnika Zagreba.

Obiteljsko okupljanje u stožeru HDZ-a tako je prošlo na visokoj higijenskoj razini, osim naravno kada su stvari popustile i kada je nova zvijezda na Hrvatskom političkom nebu uz par plesnih koraka otpustila kočnice. Nikome nije palo na pamet da ministra zdravstva upita jedno poprilično neugodno pitanje koje se nametnulo samo od sebe u noći u kojoj su iako na otvorenom, mjereći temperaturu i dezinficirajući ruke, članovi Stožera ipak malo popustili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otrovni mediji

Malo se očito popustilo i generalno naime, a samo otrovni mediji kazat će vam da se popustilo radi izlaska na izbore. Popustilo se s mjerama i za vrijeme same kampanje. U Splitu recimo, ja kao jedan od ravnodušnijih prema liku i djelu rečenog ministra primjetio sam kako dotični ne nosi niti masku, a bogami ni rukavice dok se fotografira s oduševljenim pukom i rukuje praktički sa svim i svakim. Sezona je pred vratima, turista je malo i na kapaljku, a borba za spašavanje života čije je Vili Beroš bio i ostao najgorljiviji samopregaoc, nastavlja se nesmiljenom žestinom. Malo smo naravno posustali, dok se obave stanovite izborne formalnosti, no već izjutra, još ni svanulo nije nakon biblijske pobjede HDZ-a ukazao nam se ponovo doktor, ne političar, i objasnio da je već na stolu novi paket mjera.

Mjera za spašavanje života, dakako. Spašeni su izbori, vlast se reproducirala i dobila četverogodišnji kontinuitet i sada još treba obaviti jednu sitnicu na koju se privremeno zaboravilo – treba spašavati živote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
kolumna ive anića /

Izbori dolaze, što ćete odlučiti? Zar biste u restoranu svaki put naručivali jedno te isto jelo makar vam je od njega zlo?

Image
kolumna ive anića /

Izbori dolaze, što ćete odlučiti? Zar biste u restoranu svaki put naručivali jedno te isto jelo makar vam je od njega zlo?

Narodno ljudski

Kako se privremeno korona život opustio, dok je naš doktor/političar obilazio Hrvatsku pa i nije ruku na srce mogao nadzirati tko sve nosi, a tko ne nosi maske na licu, tako se opustio i medijski kult Vilija Beroša, koji se odjednom pokazao nimalo doktorski suzdržanim, već narodno ljudskim političarem koji neće bježati od kontakta s nepoznatima prilikom srdačnog fotografiranja. 

Sad slijedi težak zadatak za dobrobit svih, a otrovni će se zapitati gdje je taj rad za dobrobit svih bio ova dva tjedna? Ili je rad za dobrobit svih obilaženje kafića i restorana po Splitu i fotografiranje s konobarima koje će se tako potaknuti da ne apstiniraju od izlaska na izbore, ali i formalno i činjenično potaknuti na možebitnu apstinenciju od vlastitog zdravlja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravstvena prilika moj je jedini fokus. Građani su prepoznali moj trud, istaknuo je naš doktor/političar i odahnuo konačno što je sve prošlo oko izbora s manje–više nepoznatim brojem žrtava, tako da se konačno taj trud može usmjeriti na kako ono, ah da, spašavanje ljudskih života.

Žrtvovanje građana

Nije nam Vili Beroš objasnio istina količinu i broj ljudskih života, koje je ovo opuštanje mjera koje se planira ponovo još jače stegnuti iniciralo. Radi li se o desecima, stotinam ili tisućama ljudskih života koje je izravno i neizravno ugrozilo okupljanje, zaokruživanje i predizborno sučeljavanje kandidata sa ljudskom životima? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem su okupljanja, poručio nam je vidno svjež i naspavan iza kratkog godišnjeg odmora koji je proveo aktivno. Okupljanja tipa vjenčanja i sprovoda, a kako više nema političkih vjenčanja i sprovoda, sva je prilika da će se ista po mjerama koje su na stolu, ukinuti vrlo skoro. Kao i restrikcije koje se spremaju za ugostiteljske objekte, koncerte i noćne klubove. U čemu je dakle poanta?

Poanta je u tome, a samo će otrovni novinari upitati takvo što, što su vladajući, zajedno sa svojim Stožerom, kroz tekuće predizborne aktivnosti bili spremni žrtvovati stanoviti broj svojih građana. Da je tome tako potvrđuju nam brojke i eskalacija samog virusa, koja je u predizbornim tjednima narasla do točke u kojoj nije bila niti u najgore vrijeme početka lockdowna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poanta je u tome da su nas vladajući, zajedno sa svojim ministrom zdravstva bili spremni sve žrtvovati, kako bi čim završe izbori prišli sanaciji nastale štete. Pri tom žrtvovanju mislim i na kratko otvaranje granice sa BiH, te omogućavanje glasovanja osobama koje po preporuci Stožera ne moraju u određenu samoizolaciju. Pri žrtvovanju mislim i na sam termin održavanja izbora koji je pogodovao vladajućima, koji su i kao svoj slogan uzeli sigurnost, što su naravno građani prepoznali i glasali za provjerene, a ne za eksperiment za koji se ne zna kako bi završio kod eskalacije krize.

Predah od borbe za ljudske živote

Pri tom mislim i na broj žrtava koji ćemo tek ustvrditi kada prođu dva tjedna inkubacije. No ne morate se više bojati. Ovaj kratki predah od restrikcija našeg doktora / političara nadam se da ste iskoristili što bolje i da ste ispunili svoju građansku dužnost. Sad vas čeka ponovo set mjera koje su na stolu, a koje su čekale, gle mene otrovna, da se proglasi ponovo normalno političko stanje u zemlji i da se nastavi borba za spašavanjem ljudskih života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To što je ta borba imala predah od dva tjedna ne znači istovremeno ako ste birač da niste i čovjek i da niste vrijedni spašavanja. Taj malo nezgodni podatak sagledajte iz druge perspektive. Sada ste zaslužili da vas se spašava. Tu mjeru spašavanja trebali ste zaraditi.

Jer bože moj, tko bi vas u svijetu u kojem su političari doktori, spašavao besplatno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su isključivo osobni stavovi autora i ne predstavljaju nužno stav redakcije RTL.hr-a

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču