najnovije mjere /

Pravila i mjere ove jeseni neće biti ni slični lanjskima: 'One jesu popustile, ali...'

Za konobare su maske obvezne, a gosti ih moraju nositi kad god ne sjede za stolom

1.9.2021.
19:20
VOYO logo

Ispijanje kave od danas je dopušteno i unutar kafića, a ne više samo na njihovim terasama. Uvod je to u jesen u koju danas ulazimo sa zabrinjavajućim brojkama: više od 800 novozaraženih.

To je najviše u posljednja tri mjeseca i šest puta više nego na današnji dan lani. Četiri puta više zaraženih je trenutačno i na respiratoru, čak 59. No, godinu dana smo epidemiološki pametniji, a i polovina je stanovništva cijepljena.

Image
o novim mjerama u kafićima /

Predsjednik udruge ugostitelja Jakominić: 'Ovo nije ugostiteljstvo ako vam konobar mora doći s gas maskom i poslužit vas'

Image
o novim mjerama u kafićima /

Predsjednik udruge ugostitelja Jakominić: 'Ovo nije ugostiteljstvo ako vam konobar mora doći s gas maskom i poslužit vas'

Većina i dalje bira terasu

Budući da kafić Marija Rapora nema terasu, danas je nakon devet mjeseci konačno otvorio. No, goste će posluživati samo u drugoj smjeni jer ne može naći konobara. "Trebalo se ranije javiti, oni su to javili par dana prije, mi imamo oglase na svim društvenim mrežama, teško je sad naći radnu snagu dok se ne vrate s mora",kaže zagrebački ugostitelj.

Razmak među stolovima mora biti minimalno metar i pol, a za svakog gosta četiri četvorna metra prostora. U Marijevom lokalu tako sada smije biti tek 40 gostiju. "Mjere su popustile u smislu da sad smijemo raditi, ali i dalje je to skraćeno radno vrijeme, kapacitet gostiju je smanjen u pola, ne smijemo posluživati ljude na šanku", kaže.

Malo je onih koji su unatoč otvaranju kavu danas pili u kafiću, većina je birala terasu. Za konobare su maske obvezne, a gosti ih moraju nositi kad god ne sjede za stolom. Obvezna je i dezinfekcija na ulazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok vremenski uvjeti to dopuštaju, prozori moraju biti otvoreni, u suprotnom svakih 15 minuta potrebno je prozračivati. Posluživati se smiju samo gosti koji sjede pa nema ni toliko iščekivanog stajanja za šankom. Novim mjerama glazba u kafićima se ne ograničava.

S potpunim otvaranjem su zadovoljni, ali ugostitelji kažu - uz ograničeno radno vrijeme i broj gostiju, teško je poslovati. "To su mjere koje ne piju vodu, svuda postoji mogućnost druženja u većem odmoru, a u našim kafićima to je nemoguće", kaže Krešimir Vrban, voditelj ugostiteljskog objekta u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je prvi dan, ne znamo što nas čeka. Nadamo se da će se nastaviti potpore jer ne možemo očekivati da će nam se poslovanje vratiti na staro. Sad sve ovisi o njima hoće li se nastaviti s potporama za zaposlene, za najam, sve nam je to bitno i korisno", objašnjava Vedran Cetina ugostitelj iz Zagreba

Iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju da se poštivanje mjera kontrolira stalno. U kolovozu su imali više od 77 tisuća nadzora.

"Iz tih nadzora proizašlo je 250 različitih kazni ili naloga, što nije veliki broj. Po zaključku bi bilo da se većina pridržava mjera. Najviše je bilo u tom smislu da je previše ljudi, da se ne drži razmak, ne nošenje maski ili gostiju ili osoblja", kazao je Damir Trut pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu.

Iako broj novozaraženih raste, sudeći prema mjerama koje se popuštaju jesen će početi blago. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo