DAN SJEĆANJA / Poznat program komemoracija u Vukovaru. Milanović neće biti u Koloni sjećanja

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

U Koloni sjećanja neće biti predsjednik Zoran Milanović, koji je najavio da će u Vukovaru biti 17. studenoga na otkrivanju spomenika Kati Šoljić, a 18. studenoga, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, bit će u Škabrnji

13.11.2022.
9:59
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtvu Vukovara 1991. godine i 31. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu obilježit će se pod geslom "Vukovar - mjesto posebnog domovinskog pijeteta" uz glavne komemoracijske programe od 18. do 20. studenoga.

Kao i dosadašnjih godina, glavni događaj bit će Kolona sjećanja kojom će 18. studenoga, u spomen na dan kada je 1991. slomljena hrvatska obrana Vukovara, ulicama Vukovara od Nacionalne memorijalne bolnice "Dr. Juraj Njavro" do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće, proći na tisuće domoljuba s hrvatskim braniteljima i ratnim stradalnicima Vukovara na čelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Koloni sjećanja neće biti predsjednik Zoran Milanović, koji je najavio da će u Vukovaru biti 17. studenoga na otkrivanju spomenika Kati Šoljić, a 18. studenoga, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, bit će u Škabrnji. 

Image
vukovarski gradonačelnik /

UŽIVO iz Vukovara uoči Dana sjećanja! Penava za Danas komentirao Milanovića, Plenkovića i SDSS

Image
vukovarski gradonačelnik /

UŽIVO iz Vukovara uoči Dana sjećanja! Penava za Danas komentirao Milanovića, Plenkovića i SDSS

Misu  zadušnicu predvodi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić

Uoči polaska Kolone sjećanja prema groblju, u dvorištu bolnice održat će se prigodni komemoracijski program, a na groblju će se, nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, za sve žrtve Domovinskog rata služiti misa zadušnica koju će predvoditi gospićko-senjski biskup, mons. Zdenko Križić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navečer će niz Dunav, u sklopu programa "Svjetlosna rijeka sjećanja", biti pušteni zapaljeni lampioni u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara.  

U subotu, 19. studenoga, Vukovarci će se prisjetiti žrtava ubijenih u gradskoj četvrti Borovu naselju. Komemoracijski program "Žrtva Borova naselja za Domovinu", u organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarska majka", održat će se ispred ostataka negdašnjeg Borovo commerca, u čijem je podrumu bilo sklonište i ratna bolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Koloni sjećanja sudionici će se uputiti prema crkvi Gospe Fatimske, u kojoj će se služiti misa zadušnica nakon koje će se polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odati počast stradalima u obližnjem Borovu, kod spomen-obilježja na farmi Lovasu između Borova i Dalja te kod spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Borovu naselju.

U nedjelju, 20. kolovoza, misom zadušnicom te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća obilježit će se stradanje zatočenika u vukovarskom Veleprometu u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Vukovarci će se toga dana prisjetiti i žrtava masovne grobnice na Ovčari, gdje će se održati  komemoracija u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, čiji će članovi u mimohodu nazvanom "Vi ste naš ponos - mi smo vaša snaga" doći do Ovčare od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. završit će misom zadušnicom za poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata - žrtve masovne grobnice na Ovčari koja će se služiti u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

17. studenoga otkrivanje spomenika Kati Šoljić i njezinim sinovima

Kao i proteklih godina, uoči 18. studenoga, 17. navečer u dvorištu vukovarske bolnice zapalit će se svijeće i moliti za poginule i nestale u agresiji na Vukovar. Počast poginulima poslijepodne će se odati i molitvom kod zavjetne kapelice "Put spasa" te prijepodne polaganjem ruža na grobove poginulih, ubijenih i umrlih hrvatskih branitelja na Memorijalnom groblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istoga dana, održat će se i  znanstveno-stručni simpozij "Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr. Juraj Njavro",  večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH,  novinarsko-književnički susreti "Grad to ste vi" u spomen na urednika i novinara Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, ubijenog na Ovčari, te sat povijesti iz Vukovara u OŠ Dragutina Tadijanovića.

U organizaciji Udruge veterana 4. gardijske brigade i Udruge branitelja "Oluja" iz Podstrane, u Ulici Bartola Kašića bit će otkriven spomenik Kati Šoljić i njezinim sinovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan prije, u srijedu vukovarski Ogranak Matice hrvatske, Gimnazija Vukovar i Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad HAZU-a iz Vukovara organiziraju predvečernji spomen na žrtvu Vukovara "Priče iz moga grada", a Udruga braniteljica Domovinskog rata RH festival neobjavljene domoljubne poezije "Grad u školjci".

U utorak će u Hrvatskom domu biti otvorena izložba "Vukovarska stratišta", u ponedjeljak, 14. studenoga Institut društvenih znanosti Ivo Pilar održat će znanstveno-stručni skup "Vukovar 91. - 31 godina poslije". U vukovarskome Gradskom muzeju otvorit će se multimedijalna izložba "Sjećate li se Vukovara 1991.?" s fotografijama i videozapisima iz arhiva tog muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo