NAKON OTKRIĆA NET.HR-A / Afera 'Produženi vikend': Povjerenstvo kaznilo bivšeg ministra Zdravka Marića zbog primanja nedopuštenog dara

Image
Foto: Net.hr ilustracija/PIXSELL

Za Marića je utvrđeno da je u hotelu Bellevue, iz sastava lošinjskih hotela Jadranka, pristao koristiti skuplji apartman od sobe koju je rezervirao, iako je tri mjeseca ranije Nadzorni odbor HBOR-a, na čijem je čelu bio po funkciji, odobrio odluku u korist te tvrtke

16.12.2022.
15:35
Net.hr ilustracija/PIXSELL
VOYO logo

Nakon otkrića Net.hr-a, bivšeg ministra financija Zdravka Marića Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je u petak sa 6000 kuna zbog primanja nedopuštenog dara od lošinjskih hotela, dok je ministra rada Marina Piletića kaznilo sa 4000 kuna jer se nije izuzeo kad se glasovalo o njegovu izboru, javlja N1.

Za Marića je utvrđeno da je u hotelu Bellevue, iz sastava lošinjskih hotela Jadranka, pristao koristiti skuplji apartman od sobe koju je rezervirao, iako je tri mjeseca ranije Nadzorni odbor HBOR-a, na čijem je čelu bio po funkciji, odobrio odluku u korist te tvrtke. Povjerenstvo je zaključilo kako je Marić trebao znati da ga takva ponuda dovodi u odnos ovisnosti prema Jadranka hotelima u eventualnim budućim odlukama, pa ju je morao odbiti. Cijena noćenja s doručkom, koje je bivši ministar rezervirao, stajala je 470 eura, ali mu je uprava hotela za taj iznos ponudila luksuzniji apartman, koji je koštao 1209 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RUSKA MREŽA NA LOŠINJU /

Net.hr otkriva: Vlasnici povezani s ruskim oligarsima ugostili Marića u luksuznom apartmanu, a on bi sad trebao istraživati njihove čudne veze

Image
RUSKA MREŽA NA LOŠINJU /

Net.hr otkriva: Vlasnici povezani s ruskim oligarsima ugostili Marića u luksuznom apartmanu, a on bi sad trebao istraživati njihove čudne veze

Nakon otkrića uslijedile reakcije Marića i ministarstva

Slučaj je prvi otkrio Net.hr, a kasnije je afera nazvana 'Produženi vikend', a tada se o svemu očitovalo Ministarstvo financija, ali i bivši ministar Marić.

"Izdali smo jedno obrazloženje, odnosno priopćenje, i portal koji je pisao o tome je uredno i korektno objavio. Objasnio je da on nije utjecao na odluku hotela niti na nju utjecao. "Tamo sam između ostalog pojasnio i onaj dio koji se odnosi na mene osobno i što se tiče mog boravka na jednom produženom boravku tamo. Nije bila rezervacija od strane gospodina Krešimira Filipovića, kojeg sam usput budi rečeno taj puta i prvi puta upoznao. Prije toga nisam imao nikakve niti izravne niti neizravne kontakte s njim niti smo danas u nekakvim redovitim kontaktima", rekao je ministar Zdravko Marić, dok je Ministarstvo tada priopćilo: 'Napominjemo kako je ministar Marić 2019. godine boravio u hotelu Bellevue na Malom Lošinju u privatnom aranžmanu. Pritom nije odsjeo niti u najluksuznijem, a niti u predsjedničkom apartmanu. Ministar Marić je i ranije, dok još nije bio na dužnosti ministra financija, na Malom Lošinju boravio u privatnom aranžmanu jer je tri godine za redom provodio ljetni godišnji odmor u hotelu Vespera iste grupe na Malom Lošinju pri čemu je uvijek na uobičajeni način rezervirao smještaj i podmirivao prateće troškove, isto kao i 2019. godine. Dakle, smještaj za ministra Marića nije niti 2019. godine, ali niti ranijih godina rezervirao gospodin Krešimir Filipović. Dapače, ministar Marić je tom prilikom krajem lipnja 2019. godine gospodina Krešimira Filipovića tek upoznao, prije toga nije s njim imao niti izravne niti neizravne kontakte niti je nakon toga u ikakvom stalnom kontaktu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hotel Bellevue: To je naša uobičajena praksa

Hotel Bellevue očitovao se da je dodjela smještaja bolje kategorije njihova uobičajena praksa, no Povjerenstvo je utvrdilo da su gosti dobivali sobe za jednu kategoriju bolje od one koje su rezervirali, dok je Marić prihvatio smještaj čak četiri kategorije bolji.

Povjerenstvo je utvrdilo i da je ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Marin Piletić prekršio zakonske odredbe jer je u travnju kao saborski zastupnik glasao za prijedlog njegovog izbora na ministarsku dužnost, iako se bio dužan izuzeti od glasovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo