Okus, miris, kvaliteta / Potražnje za domaćom rajčicom ne nedostaje, no i dalje se uvozi 50 posto strane: 'Nema nam pomoći'

Domaća rajčica je kvrgavija, intenzivnijeg je mirisa i okusa

25.2.2019.
17:20
VOYO logo

Hrvatska proizvodi tek oko 50 posto rajčice za vlastite potrebe. Ostatak se uvozi, a taj uvoz predstavlja problem domaćim proizvođačima čija je rajčica puno bolje kvalitete. Slavonci žele domaće pa se stoga i počinju baviti vlastitom proizvodnjom i sadnicama koje niču čak i po balkonima.

Svakoga jutra Darko brine o svojim rajčicama. Kaže, bit će odličan urod. Godinama se bavi proizvodnjom, ali godinama se bori i sa prodajom jer Poljske, Nizozemske i Španjolske rajčice iz uvoza spuštaju njegovu cijenu. Kako bi bio konkurentan na tržištu, odlučio se za domaću kvalitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više se nećemo opterećivati s uvozom jer uvidjeli smo da nam nema pomoći. Jednostavno nama je bitno da imamo dobru proizvodnju, kvalitetan proizvod koji će biti drugačiji od uvozne robe. Znači, okus, miris, kvaliteta", kazao je Darko Filakov, domaći proizvođač.

Pa domaću rajčicu razlikujemo od uvozne

Domaću rajčicu možete prepoznati po nekoliko kriterija. Ona je puno kvrgavija nego one savršenog izgleda i trgovačkih centara. Puno intenzivnije miriše i možete je jesti kao jabuku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječani su poludjeli za domaćom rajčicom. U redovima se čeka na sjeme koje će posaditi u svojim vrtovima i na balkonima.

Dražena zovu i "šaptač rajčicama" zbog svoje ljubavi prema ovom, polemike se vode, voću ili povrću. Kroz njegovu inicijativu "Volim rajčice" Osječani će lako do sjemena za sadnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako sam imao viškova, dijelio sam prijateljima. Vidio sam da je ogromna zainteresiranost i onda sam to svoje oduševljenje tim rajčicama i njihovim okusima odlučio podijeliti s drugima", kazao je Dražen Karačić-Šoljić iz inicijative "Volim rajčice".

Pa se sve više traži prava roba

"Pa ovu domaću. Zbog čega je ona bolja? Pa bolja je", rekla je Ilonka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako prepoznajete domaću? Po ukusu, po izgledu, po svemu, ne?", kazala pak je Agica.

A zna se i kako će se rajčica pripremiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I za juhu i za malu djecu, za mršaviti je isto. Ima puno vitamina Ka. I za svako jelo. Sigurno je bolji ovaj koncentrat nego što su oni u trgovinama", rekla je Dragica Tubić, domaća proizvođačica.

Potražnje za domaćom rajčicom dakle, ne nedostaje. No ipak i dalje se uvozi čak 50 posto strane rajčice ni upola ukusne kao naše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo