sukob u delnicama / Posvađao ih snijeg: 'Gradonačelnik nepotrebno stvara percepciju izvanrednog stanja radi osobne promocije’

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Gradonačelnik Delnica nije niti napravio sve što mu je na raspolaganju kako bi olakšao svojim građanima da prebrode ove teške uvjete, a sve iz razloga kako bi postao udarna vijest i tako se promovirao, smatraju njegovi oponenti

26.2.2018.
21:07
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Zamjenici primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić (HNS) i Petar Mamula (SDP) prozvali su delničkog gradonačelnika Ivicu Kneževića (Nezavisni) zbog, po njihovoj ocjeni, nepotrebnog stvaranja percepcije izvanrednog stanja u tom goranskom gradu, piše Novi list.

Prema njihovim riječima, gradonačelnik Delnica nije niti napravio sve što mu je na raspolaganju kako bi olakšao svojim građanima da prebrode ove teške uvjete, a sve iz razloga kako bi postao udarna vijest i tako se promovirao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nekoliko dana živimo u percepciji izvanredne situacije. Ako je sustav posložen na kvalitetan način, izvanredne situacije su rijetke. Istina je da su pale rekordne količine snijega, ali zimska služba mora predvidjeti kako stvari funkcioniraju kada je normalna goranska zima. Sustav civilne zaštite postoji upravo zbog ovakvih situacija. Kada se iscrpe svi ljudski i tehnički resursi, onda se poziva vojska ili traži pomoć susjednih država”, poručuje Boras Mandić.

On dodaje kako je u gradu stvorena izvanredna situacija za koju uopće nije bilo potrebe. Unatoč tomu, zahvaljuje Hrvatskoj vojsci na svoj pomoći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gradonačelnik Delnica koji je na toj razini prvi čovjek civilne zaštite trebao je najprije angažirati lokalne snage u Delnicama iz civilne zaštite, Hrvatske gorske službe spašavanja, javne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe. Percepcija izvanrednog stanja ne služi na čast odgovornim osobama u civilnoj zaštiti. Čemu onda uopće izdvajamo proračunska sredstva za civilnu zaštitu. Gradonačelnik Delnica nije postupio po zakonu”, kaže Boras Mandić. 

Upozorava kako se novim zakonom što prije treba povećati fiskalni kapacitet jedinicama lokalne samouprave u Gorskom kotaru, što je najavio i sam premijer Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Novi zakon o brdsko-planinskim područjima koji čekamo tri godine treba pojačati proračune za bar 50 posto kako ne bi morali moliti pomoć. Mi u našoj županiji uplaćujemo državi višak od milijardu kuna i nadam se da novi zakon neće značiti samo kozmetičke izmjene. Ako je lex Agrokor prihvaćen za dva mjeseca, neshvatljivo je da za lex Gorski kotar treba tri godine. S tim da novac koji dobijaju savjetnici i ostali vezani za Agrokor je toliki da Gorskom kotaru ne bi trebala nikakva pomoć kada bi on bio proslijeđen jedinicama lokalne samouprave u Gorskom kotaru”, zaključio je Mandić za Novi list. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo