Građani (ne)zadovoljni / Poštari krenuli s raznošenjem 'žutih' vrećica i zvonit će samo dva puta! Jeste li već dobili svoju?

Osim u žute spremnike, građani Zagreba odlagati će navedeni sadržaj u posebne vreće

24.4.2019.
17:10
VOYO logo

Zagrebačka Čistoća, baš kao što je i najavljeno, započela je s dijeljenjem žutih vrećica u koje će građani odlagati plastičnu i metalnu ambalažu iz svojih kućanstava. 

Radnici Hrvatske pošte već su na terenu te dijele pakete vrećica u kojima se nalazi 13 besplatnih vrećica volumena 60 litara, za polugodišnje razdoblje, odnosno dvije vrećice po mjesecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko vam poštar pokuca na vrata, svakako mu otvorite jer vam nosi po dva paketa vrećica. Za svaki paket, poštari će dobiti po kunu i pol, a njihov je zadatak najmanje dva puta pozvoniti na vaša vrata. 

Ukoliko vas ni drugi puta ne nađu na kućnoj adresi, ostavit će vam 'ceduljicu' za podizanje paketa. Tada imate mjesec dana da sami odete na poštu i preuzmete svoje žute vrećice u koje ćete odvajati plastiku i metal. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatne kontejnere za ove vrećice, kažu iz Čistoće, ne planiraju postavljati po kvartovima jer, kažu, za to nema mjesta. Građani Zagreba tako će odlagati navedeni sadržaj u posebne vreće koje će se, kada se napune, stavljati na za to predviđen prostor oko kontejnera za mješani komunalni otpad, a zaposlenici Čistoće će dva puta mjesečno doći skupiti ove posebne vrećice. 

Među građanima Zagreba ova je inicijativa naišla na pozitivne reakcije. Kažu, dobro je odvajati otpad, no ne sviđa im se što se za to koristi plastika koja je štetna i koja je jedan od najvećih zagađivača naše planete. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Što se smije odlagati u žute vrećice?

Iz Čistoće upozoravaju da se u vrećice ne smiju odlagati stiropor, tapete, spužve, laminat, kablovi (strujni i mrežni), četkice za zube, kišobrani, upaljači, CD i DVD-ovi, plastične nosiljke, boce i limenke pod tlakom, plastika opasnog otpada poput ambalaže boja, lakova, motornih ulja, maziva, nagrizajućih kiselina i tvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlažu se boce (bez oznake opasnog otpada), plastika od prehrambenih proizvoda, kozmetike i lijekova (osim citostatika), čepovi, tanjuri, pribor za jelo, slamke, čaše i vrećice od slatkiša, slanih grickalica, zamrznutih proizvoda, vrećice iz trgovina, podlošci za prehrambene proizvode, zaštitna plastična ambalaža ili folija, konzerve i limenke te višeslojna (tetrapak) ambalaža.

Nakon podjele vrećica obiteljskim kućama započet će i podjela u višestambenim objektima. Vrijeme primopredaje plastične i metalne ambalaže na dan odvoza je između 14 i 22 sata, a u užem centru grada odvoz će biti u noćnim satima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo