PARALIZIRANJE RASPRAVE /

Posljednja tri mjeseca zatražen rekordan broj stanki u Saboru: veće stranke zagovaraju promjene pravilnika

Posljednja tri mjeseca zatražen je rekordan broj stanki od 10 minuta, te su se tako paralizirale brojne rasprave. Sve veće stranke smatraju da institut 'traženja stanke' treba mijenjati. Kako?

14.12.2017.
18:44
VOYO logo

Sjednica Sabora jutros je počela sa pet stanki u startu, a kasnije još nekoliko – tako izgleda svaki dan. Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić tvrdi da je broj stanaka koji se zatraži daleko veći nego u svim mandatima od 90-te do danas. 

Stanka je izgubila smisao smatraju u HDZ-u – zbog toga najavljuju izmjene pravilnika – kažu da će točnije definirati kada se stanka smije tražiti – no još ne otkrivaju kako – i u SDP-u zagovaraju promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna od njih je da klubovi imaju pravo prije zasjedanja pravo prije zasjedanja pet minuta govoriti o slobodnoj temi, a stanke bi se mogli tražiti o nekoj točki", kazao je Arsen Bauk, predsjednik kluba zastupnika SDP-a.

No, u SDP-u ne smatraju da se zloupotrebljava – već koristi kako je i predviđeno poslovnikom. A gotovo svaki klub ima svoj prijedlog promjene. "Mislim da u svom susjedstvu imamo dobre primjere kako se stvari trebaju provoditi, pa i u Sloveniji di se ovaj generalni dio skupštine provodi u Odborima", smatra Bruna Esih, saborska zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj prijedlog je da bude samo tip stanke gdje samo stanka bez govora ili da bude govor bez stanke, znači ako se javi 5 klubova, nema razloga da svi oni čekaju", tvrdi Ivan Pernar

Čekat će novi zakoni i nove rasprave do 15 siječnja jer od sutra zastupnici idu na zimsku stanku – a kad se vrate – prva sjednica će vrlo izgledno opet početi stankom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo