svaki dan sa strahom gledaju u nebo /

Posjetili smo tročlanu obitelj Kunert iz Varaždina koja živi doslovno bez krova nad glavom: treba im naša pomoć!

2017. u samom centru Varaždina tročlana obitelj Kunert živi doslovno bez krova nad glavom. Ljetos im je krov odnijela oluja, a nemaju dovoljno novca da ga poprave

7.9.2017.
22:06
VOYO logo

Bez krova i bez osnovnih životnih uvjeta. U ovoj trošnoj kućici od  četrdesetak metara kvadratnih živi tročlana obitelj Kunert. 

"U toj kući jedemo, ovdje spavamo, imamo dnevni boravak. I tako preživljavamo. Spavate na podu? Spavamo, rastegnemo krevete i dolje dodamo madrace i na madracima spavamo", izjavila je Štefica Kunert, Varaždin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako žive već mjesecima, otkad im je oluja odnijela krov. I strepe od daljnjeg urušavanja.

"Druga prostorija u kojoj boravimo je soba u kojoj smo prije spavali, a sad se ne usudimo jer prokišnjava pa uzmemo bateriju i stavimo svugdje posude i rajngle i lonce, ne usudimo se upaliti svjetlo da nam se električna instalacija zapalila", dodaje Štefica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za obnovu kuće novca nemaju. Zaposlena je samo Štefica,  supruga Ivana poslodavac nikad nije prijavio pa mirovinu nema, a sin Zlatko je teško nastradao u prometnoj nesreći. Od 3000 kuna Štefičine plaće imaju samo za režije i lijekove.

Pomoć su i prije nego su ostali bez krova tražili od grada Varaždina. 

"Ja sam vam bila na listi za stan od 1984. i onda su 2007 donijeli rješenje da grad uzima vlasništvo, a nama daju osam godina najma, a kad suprug i ja umremo naš sin više nema prava", kazala nam je Štefica.

To nisu prihvatili u strahu za budućnost bolesnog sina. Ostali su živjeti ovdje. 
Rijetki su znali koliko je teška njihova sudbina. Socijalni radnici nisu ih posjećivali, a ni susjedi ni sugrađani nisu bili svjesni neimaštine i tuge koja stanuje u njihovom susjedstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskreno, kada smo prvi puta dolazile kolegica i ja bile smo uvjerene da su oni u nekoj pomoćnoj zgradi, da nisu baš u kući bez krova i zidova", izjavila je Renata Martinez, Udruga Svetog Vinka Paulskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali jesu i to je slika hrvatske stvarnosti. Varaždinski gradonačenik sada uvjerava da ovu obitelj čekaju bolji dani.

"Mi smo ponudli gospođi, sinu i mužu da se presele u gradski stan, grad im je dao za to vrijeme besplatan stan dok im udruge i grad ne srede kuću", poručuje Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik.

Ispunjene ovog obećanja značilo bi ispunjenje Zlatkovog sna. Da dobije svoju sobu.

Dok ne dobiju krov nad glavom, Zlatko i njegovi roditelji svaki dan sa strahom  gledaju u nebo. I najmanja kiša njima nosi velike probleme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi obitelj Kunert sagradila novu kuću treba im 300.000 kuna.  Danas je započela akcija "I mi imamo pravo na dom" - koju organizira udruga Svetog Vinka Paulskog za pomoć obitelji Kunert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PODACI ZA POMOĆ:

  • HR192402006-1500058126.
  • Možete se javiti na broj telefona: 0959009090.​
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo