dovedeno do savršenstva / Posjetili smo najbolje i najmodernije 'Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo' u Hrvatskoj

U Hrvatskoj postoji 185 tisuća Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Mi smo posjetili najbolji od njih. OPG obitelji Jančo kod Punitovaca nedaleko od Đakova dobio je nagradu Ministarstva poljoprivrede i Večernjeg lista kao najbolji OPG u Hrvatskoj. E sad, oni koji misle kako je OPG - jedna štalica jedna kravica, vidjet će da nije.

15.9.2015.
22:32
VOYO logo

Usred punitovačkih polja moderna je farma. A na njoj pod Goranovim budnim okom odrastaju svinje.

"Mi smo prije izgradnje ove farme imali jednu staru farmu. Proizvodili smo negdje 500 komada tovljenika", rekao je Goran Jančo, doktor veterine i svinjogojac iz Punitovaca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas on i supruga proizvode 12 puta više, 6.000 komada svinja godišnje. 
Oboje su doktori veterine, od fakulteta su se pripremali da ostvare svoj san, ozbiljan i genetski kotrolirani uzgoj.

U vremenima kada svinjogojstvo u Slavoniji gotovo izumire, obitelj Jančo odlučila se na veliku investiciju, izgradnju suvremene farme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kojoj se poštuju najviši higijenski standardi. Sve je automatizirano. Računalo upravlja postrojenjem, od priprave hrane do tova svake pojedine svinja. Ali put do uspjeha nije bio lak. U razvoj su krenuli upravo kad je država ukinula poticaj svinjogojcima.

"Nas je odbila naša matična banka, jedna, druga, treća. I našli smo banku koja nas je prepoznala kao takve. Mi smo njima otišli otvorenih karata i rekli smo: svu svoju imovinu dajemo u zalog", prisjeća se Jančo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad kažu imaju za plaće i kredit. Planiraju se širiti na pogon za preradu mesa, ali i za proizvodnju stočne hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo