BLAŽI NEGO PRIJAŠNJIH SEZONA / Poreznici u napadu na Jadran: Ugostitelje više od inspektora brinu - visoki porezi

Za razliku od prijašnjih godina , inspektori su, kažu ugostitelji - blaži.

6.8.2018.
22:30
VOYO logo

Jadran su ove godine pojačano poharali i porezni inspektori. U gotovo 6 i pol tisuća nadzora fiskalizacije, otkrili su brojne slučajeve gdje ugostitelji nisu izdavali račune ili su prikrivali ostvareni promet. 

Baš kao i turistima, i poreznicima je jedna od omiljenih destinacija bio Dubrovnik. Tamošnji ugostitelji požalili su se RTL-u da ih od inspektora - više brinu visoki porezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom i Jan već su neko vrijeme u Dubrovniku pa su po restoranima i kafićima pojeli i popili poprilično ručkova, večera i pića.

"Do sada smo uvijek dobili račun, no ne provjerim ga uvijek, što možda i nije mudro, a što se cijena tiče mislim da su poštene, volio bi da je jeftinije, ali sve u svemu u redu":

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turisti su nekad nemarni kad je o računima riječ, no ne i  hrvatski porezni inspektori. Dubrovnik im je baš kao i turistima omiljena destinacija. 

"Pa jesu u gradu, svaki dan netko od kolega ima inspekciju, bili su kod nas. Sve je bilo u redu, mislim da su ljudi okej, vide i oni da radimo", Ana Bitanga Jukić, voditeljica restorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od prijašnjih godina , inspektori su, kažu ugostitelji - blaži. Ako primjerice u blagajni pronađu par kuna više ili manje, vlasniku će izdati upozorenje, a ne odmah kaznu

"Prije nam se znalo dogoditi da dođu, sjednu, pojedu, a onda idu provjeravat kasu. Ove godine jednostavno dođu i pokažu značke, predstave se. Mislim i oni moraju raditi svoj posao", kaže Ana Bitanga Jukić, voditeljica restorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na računu kojeg izdaju, a kojeg inspektori vrijedno češljaju, stoje mnoge brojke i slova, koje goste često zbune.

"Obično ih malo prepadne količina informacija, ima i fiskalni kod i postoci, porez, prirezi i onda većinom pitaju što je to i što oni tu plaćaju i onda im objasnimo da je to porez, da nije tip što većinom pretpostavljaju", objašanja konobar Dražen Galić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A voljeli bi svi ugostitelji da je onih ukupno 28 posto poreza i prireza napojnica

"U Francuskoj je porez 10 ili pet posto, ovisi koje jelo jedete i koje piće pijete".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači mi u principu nemamo problema s poreznim inspektorima, mi imamo problema s visokim porezima", kaže Ante Vlašić, predsjednik ceha dubrovačkih ugostitelja.

Pa iako su ove godine inspektori povećali svoje obilaske hrvatskih lokala za čak 85 posto više nego lani, manje ugostitelja štrecne  u srcu njihov dolazak od davanja velikog dijela kolača državi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo