na rubu egzistencije /

Porezna reforma i dalje izaziva diskusije: kulturni radnici tražili pomoć od ministrice

Zbog povećanja PDV-a na knjige i uvođenja obveznog plaćanja doprinosa za honorare umjetnika - kulturnih radnici tražili su pomoć od ministrice kulture

3.11.2016.
18:34
VOYO logo

Brzi start ministra financija s poreznom reformom. Da bi se novi porezi počeli primjenivati već u siječnju, treba što prije donijeti čak 14 poreznih zakona.

"Svjesni smo kratkoće rokova, ali smo isto tako voljni učiniti sve u našoj moći da se ovi zakoni usvoje na vrijeme u Saboru, a da paralelno s procedurom provedemo kvalitetnu javnu raspravu i educiranje", kaže ministar financija Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U raspravu će se uključiti slobodni umjetnici, novinari i nakladnici čiji su se predstavnici danas požalili ministrici kulture Nini Obuljen. Najviše su pogođeni povećanjem PDV-a na knjige, i to s 5 na 12 posto. Uvjereni su da to znači kraj za male nakladnike.

"U sljedećih dvije godine u Hrvatskoj neće biti nijednoga maloga privatnog nakladnika već će ostati samo desetak nakladnika koji žive uz pomoć novaca javnih sredstava", poručuje Zorislav Lukić, glavni tajnik Matice hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici u kulturi zadovoljni su razgovorom s ministricom, premda im nije mogla obećati zadržavanje porezne stope na 5 posto.

"Neki će učinci biti negativni, a s druge strane neki će - kao smanjenje na ugovore o djelu - pozitivno djelovati. Treba vidjeti koji je učinak svih tih mjera, a onda će naravno na razini Vlade donijeti prijedlozi koji će ići u Sabor", tvrdi Nina Obuljen.

Umjetnici, novinari i drugi koji žive samo od honorara - prema Marićevoj refomi - morat će početi plaćati doprinose što će im smanjiti honorare do 7 posto. Isto će se dogoditi prevoditeljima koji su već u krizi dovedeni na rub egzistencije.

"Bave se izuzetno zahtjevnim poslovima prevođenjem, vrlo rijetkim, teško zamjenjivim i uvozljivim koji su već sada u krizi dovedeni na rub da moraju tražiti neke druge lukrativne poslove jer ne mogu niti preživjeti od toga", žali se predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejasnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija poručuje: svi moraju plaćati poreze!

"Koja je bila namjera porezne reforme? To je uvođenje i implementacija ustavnih načela koja govori o jednakosti i pravednosti - dakle da svi sukladno svojoj ekonomskoj snazi i moći jednako sudjeluju u plaćanju poreza i financiranju javnih potreba cijene naše države i građana", kaže Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi od onih slabije plaćenih, koje će zateći poskupljenje kruha, mlijeka, knjiga ili kino ulaznica, neće se složiti s ministrom da porezna reforma donosi jednakost i pravednost. Kako bi to pokušali ispraviti - morat će biti glasni u javnoj raspravi koja bi mogla početi već idući tjedan.

Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo