(NE)ZAPOŠLJAVANJE INVALIDA / Porazna neosjetljivost hrvatskih tvrtki prema osobama s invaliditetom: radije plaćaju milijune penala nego da ih zaposle

U uredu pravobraniteljice kažu kako su u prošloj su godini samo tri ministarstva zaposlila osobe s invaliditetom

19.12.2017.
18:59
VOYO logo

Prije dvije godine na snagu je stupio Zakon prema kojem su poslodavci obvezni zapošljavati osobe s invaliditetom. Iako je ove godine u odnosu na prošlu njih 400 više dobilo posao, poslodavci još uvijek više plaćaju kazne nego zapošljavaju.

Ima dva fakulteta, završila ih je u roku, a prvi stalan posao dobila je tek prije dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja sam bila na preko 135 razgovora za posao, dok nisam dobila ovo stalno zaposlenje. I nerijetko sam čula slučaj, joj kad ti ne bi bila u kolicima bila bi idealan kandidat bez obzira što se radilo o uredskom poslu'', kaže Maria Tomić Preiner.

Ova 32-godišnjakinja ima cerebralnu paralizu i cijeli je životu u kolicima. Zbog toga se nerijeko susreće s preprekama.Trenutačno radi u ljudskim potencijalima, a iako je  zahvalna što ima posao, nada se da će dobiti priliku pokazati što sve može. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekako se nadam da će s vremenom netko prepoznati potencijal koji imam i zapravo mi dopustiti da karijeru razvijam u onom smjeru, npr. većina mojih kolegica koje su uspješne su dosegnule to bez ikakvih prepreka'', ističe.

Već dvije godine na snazi je Zakon prema kojem su poslodavci s najmanje dvadeset zaposlenika obvezni zaposliti 3 posto osoba s invaliditetom.Takvih je u ovoj godini 1226, no većina se umjesto zapošljavanja ipak odlučuje ili za zamjenske mjere ili za plaćanje naknada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Takvih je poslodavaca oko 7600 i oni su ove godine uplatili oko 196 milijuna kuna'', govori državna tajnica u ministarstvu rada Majda Burić.

U uredu pravobraniteljice kažu kako su u prošloj su godini samo tri ministarstva zaposlila osobe s invaliditetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi smo negdje pokušavali razgovarajući neformalno doznati da kada raspišu natječaj da im za neko konkretno radno mjesto da im se ne javi odgovarajuća osoba s invaliditetom koja udovoljava uvjetima natječaja'', ističe zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević.

Oni koji posao pronađu često rade niže rangirane poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kroz komunikaciju s drugim osobama s invaliditetom vidim da se oni nerijetko zapošljavaju na pomoćnim zanimanjima, u skladištima i takva vrsta radnih mjesta, dok kad se radi o visokoobrazovanim njih na zavodu nema puno, odnosno ima ih puno,ali se ne zapošljavaju tako lako kako bi trebali'', poručuje Maria s početka priče.

Zbog toga Maria razmišlja i o životu izvan Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo