Utvrđuje se šteta /

Poplave i kiše stvorile velike probleme poljoprivrednicima, a već stiže nova opasnost za usjeve

Kad sunce napokon izađe, temperature se podignu i vlaga se zadrži, a tada se stvara poligon za razvoj bolesti

16.5.2019.
18:05
VOYO logo

Poplave i kiše veliki su problem i poljoprivrednicima koji na potopljenim njivama već zbrajaju štetu.

Neke će kulture imati smanjeni prinos, a neke su poljoprivrednici u potpunosti otpisali i tu će zemlju, kada se osuši, morati preorati i zasijati sorte koje mogu uroditi u kraćem roku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo suša, a zatim neprekidna kiša - Peri Čalušiću, poljoprivredniku iz Bilja, urod suncokreta i kukuruza bit će znatno manji. Pšenica je stala rasti jer nema sunca, a soja je za ovu godinu – izgubljena. 

Ono što nije pod vodom također je uništeno

"Ove stalne kiše koje traju već tri dana donose nam nevolje na našim njivama. S obzirom na to da smo cijelo vrijeme ulagali sredstva, novce kako bismo nešto ubrali, ova će nam prirodna nepogoda oduzeti dobar dio prihoda jer će nas natjerati da moramo presijavati već zasijane površine u proljetnom dijelu", rekao je Pero za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što nije pod vodom također je mahom uništeno. A tamo se krije i drugi problem koji će dodatno smanjiti urod. 

Ječam je polegao i on je izgubljen. Voda je natopila plod, vjetar je lako oborio biljku, a pojavit će se i bolesti.

"Vlaga, povećana količina vlage koju imamo ovih dana, definitivno pogoduje razvoju bolesti, a tijek i razvoj bolesti sada će ovisiti i o temperaturama", objašnjava Karolina Vrandečić, profesorica na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

"U ovom trenutku ne možemo obavljati nikakve tretmane"

Jer kad sunce napokon izađe, temperature se podignu i vlaga se zadrži, a tada se stvara poligon za razvoj bolesti. I to ne jedne, već širokog spektra. Tada će poljoprivrednici morati put labaratorija kako bi otkrili o kojoj je bolesti riječ jer ne tretira se svaka bolest istim sredstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba naglasiti da nikada ne treba ići napamet u tretmane. Treba pratiti situaciju na terenu i ovisno o pojavi koje bolesti reagirati. Naravno, u ovom trenutku ne možemo niti obavljati nikakve tretmane, također zbog kiše i vode", rekla je profesorica Vrandečić.

"Traktori ne mogu na zemlju bar još tjedan dana. Ovo je toliko glinovita zemlja koja zadržava vodu i ne propušta je", kaže Pero Čalušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredstva od zakupa poljoprivrednih zemljišta odvajaju se za zaštitu od ovakvih vremenskih uvjeta, no poljoprivrednici govore - mi te zaštite ne vidimo. 

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo