TUŽNE VIJESTI /

Ponos Imotske krajine završio u stečaju: 'Država se opet dokazala kao loš vlasnik'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Svim djelatnicima slijede otkazi, a hoće li biti ponovnog zapošljavanja i mogućnosti za nastavak proizvodnje, znat će se 1. rujna

16.5.2017.
10:57
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Neizvjesna je sudbina 75 radnika državne tvrtke Imota, jer je nad tom vinarijom iz Donjeg Prološca, zbog dugotrajne blokade računa, u ponedjeljak otvoren stečaj na Trgovačkom sudu u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

Svim djelatnicima slijede otkazi, a hoće li biti ponovnog zapošljavanja i mogućnosti za nastavak proizvodnje, znat će se 1. rujna kada će na ročištu stečajna upraviteljica Anči Bašić vjerovnicima iznijeti u kakvom se gospodarskom položaju nalazi Imota. U međuvremenu teče rok od 60 dana u kojem vjerovnici trebaju prijaviti svoja potraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujući mukotrpnom trudu radnika, sačuvani su vinogradi. Zbog toga bi bilo suludo da se u stečaju ne nastavi djelatnost i da se ne zadrže radna mjesta. Posebno u svjetlu zadnjih napora ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji onemogućava uvoz svega i svačega i koji radi na promociji domaće proizvodnje. U takvim okolnostima se ne smije dopustiti da u Imotskome nestane ono što je jedino preostalo od nekadašnjih velikih tvrtki. No, za to treba pronaći strateškog partnera", izjavio je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS).

Imotinim radnicima plaće su dugo godina bile isplaćivane preko sindikalnog računa jer je tvrtka bila u blokadi, a zaposlenici su nedavno dobili primanja za prosinac 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako padne vinarija, past će vinogradi svih kooperanata u Imotskoj krajini. Država se opet dokazala kao loš vlasnik", ističe Darka Todorić, voditeljica HURS-ova ureda.

Imota se od stečaja nije uspjela spasiti ni predstečajnom nagodbom, koju je sa svojih 63 vjerovnika sklopila 24. studenoga 2014. godine. Račun joj je bio odblokiran, a vjerovnici (tu nisu uključeni radnici) oprostili su joj 70 posto od 98 milijuna kuna duga, a preostalih 30 posto trebala im je isplaćivati u 48 mjesečnih rata.

Tvrtka je najviše dugovala Poreznoj upravi, ujedno i najvećem dioničaru s 94,18 posto udjela, koji joj je, od 29 milijuna kuna carinskih obveza, otpisao 20,32 milijuna, pa je vinariji ostalo za platiti 8,71 milijun kuna. Od 34,5 milijuna kuna poreznih obveza, otpisano joj je 24,15 milijuna, pa je trebala u ratama dati 10,35 milijuna.

No, Imota ni tada nije uspjela vraćati dugove. Kada je 1. rujna 2015. Fina predložila stečaj, ponovna blokada je trajala 231 dan na iznos od 2,59 milijuna kuna. Fina je u četvrtak sudu dostavila osvježene podatke koji su glasili – 848 dana blokade na 27,4 milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo