najdepresivniji dan / Ponedjeljak je bio takozvani 'blue Monday', no Hrvati se s tim dobro nose: 'Samo je zima, sve drugo je dobro'

Uvijek treba gledati pozitivnu stranu

19.1.2021.
6:54
VOYO logo

Jučer je bio je Blue Monday. Takozvani “ plavi ponedjeljak” koji svake godine pada na treći ponedjeljak u siječnju smatra se najdepresivnijim danom u godini. Psiholog Cliff Arnall je prije 15 godina došao do izračuna zašto je to tako. Navodno se upravo tog dana spajaju faktori svojstveni depresiji, kojima ove godine pridodajemo i anksioznost zbog korone, a u Hrvatskoj i potresa.

Sunčan dan

Loše vijesti, propale novogodišnje odluke, besparica, manje susreta i druženja zbog epidemioloških mjera, sve je podnošljivije ako je dan sunčan i može se boraviti na otvorenom.

''Ma nije ništa. Samo je zima ujutro, a drugo je sve dobro. Najviše me diže kad ujutro čujem unučiće i unuku'', kazao je Mijo Palada iz Splita.

''Dapače meni je danas baš dobar dan. Sunce, more, lijepo nam je, opušteno pijemo kavicu i tako'', izjavila je Vesna iz Splita.

Uvijek treba gledati pozitivnu stranu, sunčan dan ili famozni datum za poznatu splitsku psihologinju nisu presudni.

''Mislim da je to više marketinški trik, nego nešto ozbiljno jer kao što znamo i sreća i nesreća su jako subjektivne stvari. To ovisi o svakom pojedincu. Da je nama ovdje trenutno lakše biti sretan, nego onima koji su pogođeni potresom, to je sigurno'', izjavila je psihologinja Mirjana Nazor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Blue Monday /

Ako se danas osjećate depresivno i tužno, ne brinite - postoji dobar razlog za to

Image
Blue Monday /

Ako se danas osjećate depresivno i tužno, ne brinite - postoji dobar razlog za to


Puno Zadrana osim šetnica uz more i druženja na otvorenom, koristi i rekreacijsku stazu u središtu grada kako bi se osjećali bolje

''Iskreno, ja sam prošle godine imao zbilja velikih problema i imali su mi i prijatelji također. Mi smo to zapravo skupa prošli, dođemo se ovako rekreirati. Malo trčimo, malo se ispušemo protiv toga svega'', rekao je Mihovil Zrilić iz Zadra.

''Ja sam danas 75 godina, a tko bi mi da. Čim malo sunca izađe, ljudi idite vanka, idite kraj mora, a što drugo'', kazao je Mario iz Petričana.

Na čak 200 tisuća metara kvadratnih otvorenih površina Športsko-rekreativnog centra Višnjik dnevno se bavi sportom ili rekreira bez ikakvih gužvi oko dvije tisuće ljudi. Više nego ikada prije.

''Mislim da je jako bitno da od onih najmlađih do najstarijeg svakodnevno borave ovdje na čistom zraku i rekreiraju se. To svakako pomaže da svi zajedno prevladamo tešku i nezavidnu situaciju u kojoj smo se našli i cijeli svijet'', rekao je Denis Karlović, direktor ŠRC Višnjik Zadar.

Unatoč hladnoći i temperaturi mora od 11 stupnjeva, jedan se mladić u Zadru i u ponedeljak kupao. Kako uspijeva? Sve je u glavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo