'Prvo sam pomislila da su to aluminijske ploče, prizor je bio sablastan'

Nesvakidašnji prizor iznenadio je stalne šetače na pulskoj Valelungi. Nekoliko stotina riba, što živih što uginulih, dugih oko metar i pol nasukalo se na samu obalu.

5.2.2013.
7:29
VOYO logo

"U prvi sam mah iz daljine pomislila da se radi o nekakvim aluminijskim pločama koje je netko pobacao uz more, no kad sam se približila bilo je jasno da je riječ o ribi. Prizor je bio sablastan, na stotine i stotine tankih riba duljih i od jednog metra plivalo je u plićaku. Pokušavali smo ih vratiti u dubinu, no one bi se neprekidno vraćale. Poput srebrnih vodenih zmija bacakale su se po površini mora", ispričala je za Glas Istre Puljanka Željka Filar.

Biolog Neven Iveša rekao je da bi se moglo raditi o ribi mač, čiji je latinski naziv Trahipterus trahypterus, a koja živi na dubini od 200 do 500 metara i iznimno rijetko dolazi na površinu. Iveša je kazao da je moguće da su se ribe nasukale jer je bura ohladila plići dio sjevernog Jadrana, pa su doživjele temperaturni šok i potom se nasukale. Jedan od scenarija je da su se zapetljale u mreže koćara, koji su ih potom bacili natrag u more, a Iveša ne isključuje ni mogućnost da su se nasukale zbog potresa u Dalmaciji, koji je mogao utjecati na promjene u morskom ekosustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dajte svoju ocjenu onoga što ste pročitali, iznesite koje vas poteškoće muče, što biste najradije promijenili u svom gradu, a na što ste ponosni. Na adresu djelujlokalno@portal.net.hr šaljite nam svoje priče, a mi ćemo potražiti odgovore na vaša pitanja i tražiti očitovanje nadležnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo