STIGAO JE U HRVATSKU / Poljski ministar zdravstva iznio što sve zna o tragediji na A4: '19 osoba je u teškom stanju'

'Onima kojima bude potrebno, dobit će paket pomoći za početak', rekao je ministar zdravstva Poljske, Adam Niedzielski

6.8.2022.
18:13
VOYO logo

Ministar zdravstva Poljske, Adam Niedzielski, iznio je u obraćanju javnosti dosad poznate detalje o teškoj prometnoj nesreći na autocesti A4. “U prometnoj nesreći bile su 44 osobe, od čega dva vozača, a 12 osoba je izgubilo život”, rekao je nako što je izrazio sućut obiteljima stradalih.

“Sve povrijeđene osobe nalaze se u zagrebačkim bolnicama i bolnicama u Varaždinu i Čakovcu, a 19 osoba je u teškom stanju”, dodao je Niedzielski te se zahvalio hrvatskom narodu, ministru i Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'IŠLI SMO U MEĐUGORJE...' /

Putnik iz poljskog autobusa progovorio o stravičnoj nesreći: 'Dugo smo se vozili... Boli me glava, bole me prsa dok dišem'

Image
'IŠLI SMO U MEĐUGORJE...' /

Putnik iz poljskog autobusa progovorio o stravičnoj nesreći: 'Dugo smo se vozili... Boli me glava, bole me prsa dok dišem'

“Onima kojima bude potrebno, dobit će paket pomoći za početak. Zahvaljujemo se svim hrv službama koje su brzo krenuli u pomoć i odmah na mjestu su šružali pomoć. Još jednom, hvala hrvatskoj vladi i narodu”, poručio je.

Ministar zdravstva Vili Beroš još se jednom obratio javnosti i zahvalio se svim žurnim službama na brzoj reakciji. “U kontaktu sam i s ravnateljem u bolnici u Slavonskom Brodu, i tamo je bila prometna nesreća. Odgovaramo izazovima. Hrvatski zdravstveni sustav napravit će sve što je moguće u ovom trenutku za zbrinjavanje poljskih ozlijeđenika”, dodao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autobus je bio tehnički ispravan

Poljski autobus, koji je jutros sletio s autoceste A4 kod Brezničkog Huma proizveden je 2011. i bio je tehnički ispravan, a iako zasad nema službenih podataka o uzroku i okolnostima nesreće u kojoj je poginulo 12 a ozlijeđene su 32 osobe, neslužbena je pretpostavka da je vozač zaspao za volanom, javljaju poljski mediji. 

Poljsko ministarstvo infrastrukture priopćilo je da je autobus koji je imao nesreću u Hrvatskoj proizveden 2011. godine, registriran u Poljskoj te da je prošao sve preglede propisane zakonom. Tehnički pregled je obavljen u lipnju ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Łukasz Jasina rekao je da su u autobusu bila 42 hodočasnika i dva vozača, te da su svi stradali poljski državljani. On je kazao da je hodočašće organiziralo bratstvo svetog Josipa.

Među hodočasnicima, koji su krenuli u petak iz velikog marijanskog svetišta u Częstochowi prema Međugorju, bila su tri svećenika i šest časnih sestara. "Ako se ne varam, vozač je živ", rekao je Jasina, ali je ipak dodao da to mora provjeriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo