STRAVA NA A4 / Video s nadzorne kamere: Ovo je jeziva snimka autobusa prije strašne tragedije koja je Hrvatsku zavila u crno: Vozač je živ?

thumbnail

Snimka s nadzorne kamere s čvora Breznički Hum prikazuje autobus koji je jutros sletio s ceste

6.8.2022.
15:46
Play logo

Strašna nesreća koja se dogodila jutros na autocesti A4 između čvora Breznički Hum i čvora Komin odnijela je, prema posljednjim informacijama, 12 života.

Snimka s nadzorne kamere s čvora Breznički Hum prikazuje autobus koji je jutros sletio s ceste. Na videu se vidi poljski autobus 7 minuta prije nesreće, a na snimci nije vidljivo nikakvo neuobičajeno ponašanje vozača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na putu za Međugorje

Točan uzrok nesreće tek se treba utvrditi policijskim očevidom.

"Znamo da je autobus krenuo iz mjesta u blizini Varšave. Radi se o grupi koja je planirala otići na hodočašće u Međugorje", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Prema pisanju poljskih medija, u autobusu su bila 2 vozača i 42 hodočasnika, uglavnom iz Sokołówa, Konina i Jedlnia kod Radoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'U ŠOKU SAM' /

Javio se vlasnik poljskog autobusa smrti: 'Vozači nisu početnici i ne vjerujem da su mogli zaspati tijekom vožnje'

Image
'U ŠOKU SAM' /

Javio se vlasnik poljskog autobusa smrti: 'Vozači nisu početnici i ne vjerujem da su mogli zaspati tijekom vožnje'

Tko su bili putnici?

Glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Łukasz Jasina rekao je da su u autobusu bila 42 hodočasnika i dva vozača, te da su svi stradali poljski državljani. Rekao je da je hodočašće organiziralo bratstvo svetog Josipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među hodočasnicima, koji su krenuli u petak iz velikog marijanskog svetišta u Częstochowi prema Međugorju, bila su tri svećenika i šest časnih sestara. "Ako se ne varam, vozač je živ", rekao je Jasina, ali je ipak dodao da to mora provjeriti.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova uspostavilo je posebnu telefonsku liniju u vezi s nesrećom autobusa, a policija je utvrdila popis osoba koje su trebale putovati poljskim autobusom i poslala ga je hrvatskoj strani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvlačili smo žive i mrtve iz tog autobusa. Slika je bila zaista strašna. Ja sam 45 godina vatrogasac i nisam doživio ovakvu nesreću. U prvom trenutku čovjek osjeti jedan šok, kada vidi što se dogodilo", istaknuo je zapovjednik DVD-a Breznički Hum za HRT.

Beroš posjetio ozlijeđene Poljake

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je posjetio varaždinsku Opću bolnicu gdje je zbrinuto 11 Poljaka ozlijeđenih u teškoj prometnoj nesreći na autocesti A4 u kojoj je u autobusu poginulo 12 osoba. „Od trenutka dojave na mjesto nesreće je za 13 minuta prva stigla hitna pomoć iz Novog Marofa nakon čega je uslijedilo postupanje 16 timova hitne pomoći, 12 iz Varaždinske županije, dva iz Međimurske županije i dva iz Zagrebačke županije“, izjavio je Beroš te svim službama zahvalio na žurnoj reakciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je 19 teže ozlijeđenih bolesnika, a 13 lakše ozlijeđenih. "U Općoj bolnici u Varaždinu smješteno je 11 bolesnika, 5 s teškim tjelesnim ozljedama koji su smješteni u jedinici za intenzivno liječenje i 6 je lakše ozlijeđenih putnika po odjelima“, dodao je. U županijskoj bolnici Čakovec su dvije pacijentice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš je izvijestio i o stanju u ozlijeđenima iz nesreće u zagrebačkim bolnicama. „Na KBC-u Rebro je 6 bolesnika. Nažalost, jedna osoba je umrla tijekom obrade, a kod jedne ženske osobe operacija traje i trajat će još dugo jer se radi o višestrukim tjelesnim ozljedama sa stanjem koje je od životne ugroze“, rekao je.

„U Draškovićevoj, u traumatološkoj bolnici, KBC Sestre Milosrdnice nalazi se 8 bolesnika, četvero njih je u jedinici intenzivnog liječenja, dvoje je sada u operacijskoj sali“, dodao je. „U KB Dubrava imamo 6 hospitaliziranih, dvoje muškaraca i četiri ženske osobe. Svi su nažalost teško ozlijeđeni i u tijeku su dvije operacije“, nastavio je Beroš.

Gubitak kontrole

Mjesto nesreće poljskog autobusa obišao je i ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Očevidom upravlja državna odvjetnica u koordinaciji s policijskim timom za očevid i to je nešto o čemu vam ja ne mogu govoriti", rekao je ministar Božinović dodavši da će okolnosti nesreće utvrditi očevid.

"Očito je da se radilo o gubitku kontrole, a što je uzrok tomu, utvrdit će očevid", naglasio je ministar odgovarajući na pitanja novinara.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo