PROBLEMA NA PRETEK /

Politika je odvojena od surove realnosti stanovnika Banovine: Za dobro zaslužni donatori, za ono loše - političari

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U Majskim Poljanama još uvijek nemaju javnu rasvjetu. Grad Glina nije ju postavi jer nemaju novca. Razlog zašto potpuno je bizaran

2.9.2021.
7:00
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Od temelja do krova u samo tri mjeseca. Kuća obitelji Boltužić iz Jabukovca kod Gline uskoro će biti spremna za useljenje. Jedna je to od prvih zidanih kuća koja je izgrađena na Banovini.

"Nakon potresa su došli ljudi i rekli izgradit ćemo vam novu kuću. Mi nismo vjerovali tada, bili u šoku, tko dođe i izgradi ti kuću?", kazao je za RTL Božo Boltužić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svih ovih osam mjeseci spavali su u kontejneru. Donatori iz Makarske dokumentaciju za kuću prikupljali su isto koliko im je trebalo za samu gradnju.

Image
IZAZOVAN POČETAK ŠKOLSKE GODINE /

Roditelji traže sigurne koridore za djecu: Situacija s početkom nastave u Petrinji ne izgleda dobro

Image
IZAZOVAN POČETAK ŠKOLSKE GODINE /

Roditelji traže sigurne koridore za djecu: Situacija s početkom nastave u Petrinji ne izgleda dobro

"Tri mjeseca trebalo nam je da ishodimo sve potrebne dozvole i onda tri i pol mjeseca da izgradimo i namjestimo", kazao je Mijo Pašalić, predstavnik donatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj primjer iz Jabukovca više je iznimka nego pravilo. U Majskim Poljanama nemaju javnu rasvjetu. Izvještavali smo o tome još u siječnju. Od tada pa do danas postavljeni su stupovi, ali Grad Glina nije postavio rasvjetu jer nemaju novca. Razlog zašto potpuno je bizaran.

"Grad je lani trošio velik novac na reprezentaciju. Radi se o iznosu od oko 200 tisuća kuna", govori Branka Bakšić Mitić, zamjenica gradonačelnika Gline.

Na pitanje bi li taj iznos bio dovoljan za rasvjetu, Bakšić Mitić odgovara: "Kako ne, za nekoliko sela".

Branko Kukoleča iz Majskih Poljana priča kako se po mraku ne može nikuda ići ako se ne koristi baterijska lampa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici Banovine tapkaju u mraku i s obnovom. Gospođa Stana Bjelajac ima donatore koji bi joj izgradili novu kuću, ali uvjet je da kuća ima crvenu, a ne narančastu oznaku. Statičari nikako da dođu u novi pregled.

"Devet puta sam slala zahtjev da mi dođu statičari i nema nikoga. Meni sve stoji", tvrdi gospođa Bjelajac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Surova je realnost na Banovini uoči zime. Ali vratimo se na početak priče. U srcima su ispisana imena donatora koji su sudjelovali u obnovi kuće Boltužićevih. Da oni vode obnovu gdje bi im bio kraj...

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo