preradio 'vilu velebita' /

Uhićen novinar Gordan Duhaček, oglasila se i policija: 'Na prijavljenoj adresi ne živi već dulje vrijeme'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Policija je u više navrata utvrdila da na adresi prijavljenog prebivališta u Zagrebu novinar Indexa zapravo ne živi

16.9.2019.
18:35
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Novinar portala Index Gordan Duhaček priveden je u ponedjeljak na zagrebački Prekršajni sud zbog objave na društvenim mrežama u kolovozu u kojoj je "na uvredljiv način" prepjevao pjesmu ''Vila Velebita'', doznaje se u policiji.

Nešto prije 19 sati novinar Duhaček izašao je s Prekršajnog suda u Zagrebu koji ga je proglasio krivim zbog vrijeđanja policije, odnosno zbog tvita u kojem je napisao skraćenicu ACAB. Kažnjen je novčanom kaznom od 754 kune, odnosno 200 njemačkih maraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pjesmicu "Govna Velebita" presuda će biti izrečena za tri dana.

Uhićen u zračnoj luci

Novinar Duhaček uhićen je u 11.30 sati u zagrebačkoj zračnoj luci te je oko 15 sati priveden prekršajnom sucu "zbog remećenja javnog reda i mira objavom uvredljivog sadržaja na svojem Twitter profilu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o objavama u kojima je, prema vlastitu priznanju, potaknut izlijevanjem otpadnih voda u Nacionalnom parku Plitvička jezera preradio riječi domoljubne pjesme ''Vila Velebita''. Pritom je u preradi pjesme, među ostalim, zamijenio riječ ''vila'' riječju ''govno''.

Portal Index navodi da je sporna i Duhačekova prijašnja objava u kojoj je komentirao policijsku intervenciju u jednom zadarskom fast foodu, popraćenu uvredljivim komentarom na račun policije.

Policija: Nije se odazvao pozivu

Iz Policijske uprave zagrebačke u ponedjeljak su priopćili da je Duhaček priveden jer se nije odazvao pozivu da se javi u službene prostorije PUZ-a u Heinzelovoj.

"U subotu, 14. rujna ove godine na graničnom prijelazu Županja, Policijske uprave vukovarsko-srijemske u namjeri ulaska u Republiku Hrvatsku pristupio je 39-godišnji novinar, za kojeg je provjerom utvrđeno da se potražuje zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz navedenog razloga tom mu je prilikom uručen Poziv u kojem je upućen da se 16. rujna javi u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke u Heinzelovoj, a što isti nije učinio.

Prije tog njegovog zaticanja na graničnom prijelazu, policijski su službenici Policijske uprave zagrebačke, tijekom poduzimanja izvida u sklopu kriminalističkog istraživanja koje je počelo u kolovozu ove godine, u više navrata utvrdili da na adresi prijavljenog prebivališta u Zagrebu navedena osoba stvarno ne živi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnjeg dana, policijski službenici su imenovanog 39-godišnjaka zatekli na graničnom prijelazu u Zračnoj luci "Franjo Tuđman" u namjeri da otputuje zrakoplovom iz Republike Hrvatske te ga, budući da se nije po ranijem Pozivu odazvao, doveli u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke. 

Nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje te je potvrđeno da imenovani na području Republike Hrvatske na adresi prijavljenog prebivališta stvarno ne živi već dulje vrijeme, zbog čega je, uz Optužne prijedloge zbog postojanja osnova sumnje da je počinio prekršaje iz čl. 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, doveden na nadležni Prekršajni sud u Zagrebu", priopćili su iz PUZ-a.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo