POLICIJA O NEREDIMA / 'Torcida je bacila baklju u policijsko vozilo. Nas je bilo 16, a napalo nas je stotine navijača bocama, kamenjem…'

PU Zagrebačka obratila se javnosti povodom sinoćnjeg sukoba Torcide i policije

22.5.2022.
13:42
VOYO logo

PU zagrebačka u 14 sati održala je presicu o sinoćnjim neredima, odnosno sukobu Torcide i policije na autocesti A1. Na konferenciji su govorili zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić.

Uvodno su iz policije okupljenim predstavnicima medija pustili video sukoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz policije su kazali da je ovo bila utakmica visokog rizika, kojoj su oni jako ozbiljno pristupili. Rečeno je da je organizator utakmice jasno naveo pravila ulaska na stadion i unošenja transparenata, no navijači Hajduka su su na to oglušili. "Cijela trasa povratka bila je osigurana. Ništa nije govorilo da će se ovako nešto dogoditi", rekao je Marko Barić.

"Kada su došli do Desinca, blokirali su cestu i napali policiju koja se nalazila tamo. Ukupno je bilo 16 kolega policajaca tamo, napadača je bilo na stotine. Napad koji se dogodio izvršen je na agresivan način bocama, kamenjem, aparatima za gašenje požara", rekli su iz policije, dodajući da su policajci izdali upozorenje da se prestane s takvim ponašanjem", kazali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad izvršen zapaljenom pirotehnikom

Kako ništa nije dalo rezultata, ispucali su nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i u cilju davanja upozorenja da se prestane s napadom.

"U napade je uključen velik broj navijača. Policija intenzivno radi u obradi", dodao je policajac. "Imamo natpise da je postupala mamićevska policija. To je krajnje uvredljivo, posebno u okolnostima kad je ozlijeđeno 20 policajaca. Policija je sinoć radila svoj posao", rečeno je na konferenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napad je izvršen i zapaljenom pirotehnikom na benzinskoj postaji, znate i sami što to znači. Policija je jučer štitila svoj život, ali i živote napadača", dodali su iz policije.

Image
UŽAS NA AUTOCESTI /

Stotine torcidaša sukobilo se s interventnom policijom, dvoje propucanih. Policija otkrila detalje krvavog obračuna

Image
UŽAS NA AUTOCESTI /

Stotine torcidaša sukobilo se s interventnom policijom, dvoje propucanih. Policija otkrila detalje krvavog obračuna

Marko Rašić rekao je da se kod Desinca kolona namjerno zaustavlja te se blokiraju sve tri trake. Navijači nakon zaustavljanja masovno izlaze i pale bengalke. "Upaljene su ih bacali na policajce na Desnicu. Bacali su rakete u pravcu njih i koristili su sva pogodna sredstva za nanošenje ozljeda. Uništavali su i trgali znakove, njima su napadali policajce. Koristili su aparate za gašenje požara. Na jedan vrlo ružan i nehuman, bahat način su izvršili napad na tih 15 policajaca", rečeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pucala tri policajca

"Njima je teško bilo pružiti pomoć jer je sve bilo blokirano. Policajci s kraja kolone morali su se pješice probijati da bi kolegama pružili pomoć. Policajci su bili prisiljeni primijeniti vatreno oružje kako bi dozvali pomoć i zastrašili napadače", rekao je.

"Tri policijska službenika su uporabila vatreno oružje. Dvojica isključivo u zrak. Treći je ispalio 8 hitaca u zrak, a nakon toga 11 hitaca u beton. Pretpostavljeno da su nakon toga ozlijeđeni navijači", rekao je Marko Rašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rašić je potvrdio da su navijači bacili baklju u službeno vozilo. Ukupno je u bolnicama zbrinuto 4 navijača, dvoje ih se danas naknadno javilo s ozlijedama.

"Ukupno je ozlijeđeno 15 navijača i 20 policajaca. Očevid je trajao cijelu noć", rekao je. Sa događaja u Desincu privedeno je 43 navijača, a postoji osnovana sumnja da su počinili djelo izazivanja nereda, a propisana kazna je od 6 mjeseci do pet godina, naveli su iz policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz policije su kazali kako oni dosad nisu dobili od navijača informaciju koji je bio povod za ovaj ružan i protupravni napad. "Ništa na to nije ukazivalo, s obzirom na njihovo ponašanje na putu za Zagreb, u zoni stadiona, sve je funkcioniralo, bila je dobra suradnja kad se formirala kolona za Split, sve smo se dogovarali, nije bilo incidenta", rekli su iz policije.

Jedanaest privedenih su mlađi punoljetnici, jedna osoba je maloljetnik, a ostali su punoljetni, rekli su iz policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trojica policajaca su pucala u zrak, jedan je pucao u zrak i tlo. Teško je procijeniti opasnost, njihovi životi su bili ugroženi. Bili su ugroženi i životi onih koji su se nalazili u benzinskoj postaji", rečeno je kasnije.

Na pitanje je li navijačima u koloni bio zabranjen izlazak iz vozila, iz policije su kazali da je jasno da je napad s njihove strane bio pripreman i dogovaran te da sve ukazuje na to. "Prvo je krenuo napad na dijelu ulaska u benzinsku postaju. Onda su pokušali doći sa strane leđa, sa izlaska. Tu je došlo do razdvajanja naših snaga. Snage koje su bile fizički udaljene trčale su nakon što su dobili poziv u pomoć. Prilikom dolaska su također napadnuti od navijača", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li nedostatak vode dovoljno opravdan razlog za ovo, mislim da javnost može donijeti sud o tome", rekli su, dodajući da je zaustavljanje negdje bilo planirano.

Na pitanje je li ovo bio napad s namjerom da se ubije, iz policije kažu da je možda rano reći, "ali prema svemu onom što je moguće u ovakvom napadu, apsolutno da".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 20 ozlijeđenih policajaca, jedan je zadobio teže ozlijede, kazali su.

"Odredbe zakona oba kluba obvezuju da ostvaruju kontakte s navijačkim skupinama. Taj kontakt je izrazito loš, nekad krene na bolje. Gostujući klub je također pokušao kontaktirati, naišli su na zid šutnje", rekao je Davor Posilović, dodajući da je dan prije utakmice pokušan kontakt preko kluba, ali su se navijači oglušili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasio se i DORH

Podsjećamo, sinoć je na na autocesti došlo do strašnog sukoba između policije i navijača Torcide, u kojem su ozlijeđeni i policajci i pripadnici navijačke skupine, a dvoje je pripadnika Torcide ranjeno iz vatrenog oružja.

O jučerašnjem incidentu oglasio se i DORH. "Dežurni zamjenik županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici je, u suradnji s policijskim službenicima, proveo očevid na autocesti A1, kod odmorišta Desinec, povodom napada navijača HNK Hajduk na djelatnike MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom navedenog sukoba policijski službenici uporabili su vatreno oružje te je došlo do ranjavanja dvojice navijača koji su zadobili prostrijelne rane. Dežurni zamjenik izdao je potrebne naloge te se poduzimaju i druge mjere radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica", izvijestili su iz DORH-a o incidentu.

Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo