DVOJICA PRIVEDENA / Policija o uhićenju zbog komentara o Plenkoviću: Premijer nije uključen u postupanje; Udruge: 'To je neprihvatljivo...'

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

PU zadarska je potvrdila da je zbog uvredljivih komentara na račun premijera uhitila dvojicu muškaraca, a iz Kuće ljudskih prava upozoravaju da se sve dogodilo zbog odredbe Prekršajnog zakona iz 1994. godine

24.1.2022.
14:09
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Zadarska policija oglasila se o uhićenju 72-godišnjeg Mladena Ćustića proteklog petka. On je, naime, na Facebooku napisao da premijera Andreja Plenkovića "treba dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone", aludirajući na njegov dolazak na obilježavanje 29. obljetnice akcije Maslenica.

Policija je otkrila kako je zbog istog razloga, objavljivanja komentara uvredljivog i omalovažavajućeg sadržaja, uhićen i jedan 49-godišnjak. "Službenici Policijske uprave zadarske proveli su u petak, 21. siječnja, kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca u dobi od 71 i 49 godina zbog članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Nakon provedenog istraživanja, obojica su 21. siječnja u popodnevnim satima uz Optužni prijedlog prepraćeni na Prekršajni Odjel Općinskog suda u Zadru", priopćili su iz PU zadarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POLICIJA TRENIRA STROGOĆU /

Priveli 72-godišnjka zbog komentara o Plenkoviću na Facebooku: 'Treba dočekati pokvarenim jajima...'

Image
POLICIJA TRENIRA STROGOĆU /

Priveli 72-godišnjka zbog komentara o Plenkoviću na Facebooku: 'Treba dočekati pokvarenim jajima...'

Osvrnuli su se na mogućnost da su uhitili muškarce samo zato što su spominjali premijera u negativnom kontekstu. "Policijska uprava zadarska odbacuje izrečene teze u javnosti koje aludiraju na to da je premijer uključen u postupanje policije. Riječ je o redovitom postupanju policije u okviru službene dužnosti te je na nadležnom sudu da donese konačnu odluku", naveli su u priopćenju.

Nije izolirani slučaj

O tom su se slučaju oglasili i iz Kuće ljudskih prava te istaknuli da je "u demokratskom društvu neprihvatljivo da policija uhićuje građane zbog javno izgovorene ili napisane kritike vlasti, pa čak i kad ta kritika vrijeđa ili omalovažava političare, uključujući i najviše državne dužnosnike."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu da je PU zadarska ignorirala Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava, koja se odnosi i na pravo na slobodu izražavanja, a dodaju i da je neprihvatljivo da su optužni prijedlog utemeljili na zabrani vrijeđanja i omalovažavanja državnih organa iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira iz 1994. godine. Naglasili su da Europski sud za ljudska prava "jasno određuje da građani mogu kritizirati vlast, pa i izjavama koje su 'uvredljive, šokantne ili uznemiravajuće za državu ili bilo koji dio pučanstva".

Image
Foto: Net.hr

"Nažalost, ovo nije izoliran slučaj pogrešnog policijskog postupanja kojim se krši pravo na slobodu izražavanja. Podsjećamo na slučajeve 'prosvjednika koji je pozdravio ćaću' s Korčule iz srpnja 2019. godine ili slučaja Erceg iz 2018. godine u kojima smo također svjedočili neopravdanim ograničenjima prava na slobodu izražavanja posebice kad se radi o javnoj kritici aktualne vlasti i političara", upozorili su iz Kuće ljudskih prava te apelirali na policiju da odustane od prekršajnog progona te da provede edukaciju svojih službenika o slobodi izražavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladi su poručili da "krene u proces izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojima će ovaj važan zakon uskladiti s najvišim međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava."

Koketiranje s autokratskim sklonostima

Na uhićenje zbog komentara na Facebooku reagirali su i iz oporbene stranke Glas, naglasivši da premijer Plenković pokazuje diktatorske sklonosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Andrej Plenković već dulje vrijeme ozbiljno koketira s autokratskim sklonostima, a uhićenje 72-godišnjeg Zadranina zbog vrijeđanja i omalovažavanja premijera na društvenim mrežama opasan je znak je sve otišlo predaleko. S obzirom na to da očito nije bila riječ o prijetnji niti je premijer na bilo koji način bio ugrožen, radi se o vrlo grubom kršenju temeljnih prava, ograničavanju slobode govora i neopravdanom oduzimanju slobode. Da policija tako revno postupa za sve uvrede na društvenim mrežama, vjerojatno bi pola države svaki drugi dan bilo uhićeno.

Podloga za ovakvo nedopustivo postupanje i maltretiranje građana je zastarjeli Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je prepun nelogičnosti, a među ostalim zabranjuje vrijeđanje i omalovažavanje 'državnih organa' i službenih osoba i za to predviđa jednake kazne kao i za, recimo, neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja. Spomenuti zakon treba hitno mijenjati, ali još veći problem je ozračje koje šire Plenković i njegova Vlada te poruke koje svojim ponašanjem šalju svim institucijama. I zato je krajnji čas da prije svega promijenimo Vladu i premijera", poručili su iz Glasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo