POLICAJCI: / 'O tom događaju priča cijeli MUP, a odgovorni su ga pokušali zataškati! Našeg kolegu treba nagraditi, a njegovog bahatog šefa smijeniti'

Image
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL/ilustracija, Marijan Sušenj

Nakon što je u medijima osvanula priča o policajcu iz Imotskog koji je unatoč pritiscima nadređenih odbio zapovijed i kaznio pijanog vozača, oglasio se i Sindikat policijskih službenika.

11.5.2017.
9:37
Marijan Sušenj/PIXSELL/ilustracija, Marijan Sušenj
VOYO logo

Zatražili su od Ministarstva unutranjih poslova da kazni pomoćnika načelnika imotske policije zbog prijetnji, a da njihovog hrabrog kolegu koji nije pokleknuo nagrade. Također, upozorili su i na činjenicu da su odgovorni pokušali zataškati cijelu priču, te da je incident naštetio ugledu policije.

Naime, nakon što je policajac napisao kaznu vozaču pomoćnik načelnika obratio mu se riječima: "Slušaj ti, postao si vrlo bahat i ne slušaš. Napiši da si pogriješio ili bi mogao završiti karijeru!'' A potom se u međuvrmenu pokušao izvući tako što je odbio poligrafsko testiranje te otvorio bolovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘IZBRIŠI KAZNU JER BI LAKO MOGAO ZAVRŠITI KARIJERU’: Policajac uhvatio pijanog vozača, šef mu zaprijetio otkazom

Skrivanje događaja od javnosti

"Policijski službenik je, bez obzira na prijetnje nadređenog rukovoditelja, postupio u potpunosti sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima i građanina procesuirao, a sukladno Zakonu od državnim službenicima naređenog rukovoditelja prijavio svom neposrednom rukovoditelju Zvonku Bubalu, načelniku Policijske postaje Imotski o čemu je obaviješten i Operativno-komunikacijski centar policije PU splitsko-dalmatinske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na sve navedeno i na skrivanje događaja od javnosti, jer prema navodima Slobodne Dalmacije o ovom događaju nije obaviještena javnost u redovitom biltenu PU splitsko-dalmatinske zato što si je netko od odgovornih osoba dao za pravo da prosudi da ova informacija nije od nekog sigurnosnog značenja iako o cijelom događaju bruji cijeli MUP, možemo samo izvesti zaključak da se rukovoditelje mora i treba slušati bez obzira bile njihove zapovijedi zakonite ili ne, a kada ih se i prijavi učinit će se sve da se događaj zataška i da oni prođu nekažnjeno", stoji u priopćenju Sindikata u kojem se nadalje navodi kako su zabrinuti jer se sporni rukovoditelj ističe kao ugledni član određene policijske udruge.

Kako do bolje pozicije?

Također navode kako je postavljen za vršitelja dužnosti Tranzitnog prihvatnog centra za strance Trilj iako natječaj još nije objavljen i centar nije u funkciji. Stoga postavljaju pitanje kadrovira li udruga u kojoj se nalazi na razini cijele države i je li nužno biti njen član kako bi se napredovalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom obraćanju državnom tajniku Robertu Kopalu, između ostalog, postavili su pitanje zašto se događaj prešućuje, trebaju li policajci postupati sukladno zakonu ili onom što ih nadređeni traži iako je nezakonito i u kojem roku načelnik treba biti kažnjen.

"Poštovani Državni tajniče, očekujemo od Službe za unutarnju kontrolu MUP-a da inspicira ovaj slučaj, a od glavnog ravnatelja policije da nakon inspiciranja slučaja pokrene disciplinske postupke protiv odgovornih rukovoditelja navedene Policijske uprave, a policijskog službenika koji je savjesno i odgovorno obavio svoj posao pohvali za hrabrost i nagradi", stoji, između ostalog, u priopćenju Sindikata policijskih službenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo