pogrešno shvaćeni / Pojašnjen prijedlog poskupljenja cigareta: 'Ideja je da poskupe za dvije kune u dvije godine te da novac ide direktno u zdravstvo'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Udruga poslodavaca danas se očitovala o izvjesnom porezu na rizično ponašanje, istaknuvpi kako je promjena za koju se zalažu pogrešno protumačena u javnosti

2.11.2017.
11:55
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Udruga poslodavaca danas se očitovala o izvjesnom porezu na rizično ponašanje na koji poziva, prema kojem bi jedna od stavki obuhvatila i poskupljenje duhanskih proizvoda za tri kune, barem prema dosadašnjim tumačenjima njihova prijedloga. 

Uz porez na rizično ponašanje, koji bi predsjednik Udruge Dražen Jurković primijenio samo na cigarete, delimitiranjem najvišeg iznosa participacije od 2.000 kuna poboljšala bi se naplata usluga u bolnicama, posljedično bi rasla cijena dopunskog osiguranja, a dodatni prihod dobio bi se i kroz dodatno osiguranje, nakon što se utvrdi osnovni standard zdravstvenih usluga - sve to pozitivno bi utjecalo na stanje državne blagajne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, iz UPUZ-a su danas ipak opovrgnuli ili bolje rečeno ispravili tumačenje tih informacija i rekli kako ideja nije da cigarete poskupe za 3 kune, nego da se tri kune od već postojeće cijene cigareta odvajaju direktno u zdravstveni proračun u zamjenu za 32% trošarina koje sad dobiva Ministarstvo financija, a zatim ih ono prelijeva u zdravstveni sustav.

U konačnici, njihova ideja je nešto drukčija od dosadašnjeg shvaćanja, i to na način da cigarete ukupno poskupe dvije kune u vremenskom razdoblju od dvije godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve godine dakle, cigarete bi poskupile za jednu kunu i ta dodatna kuna bi se slijevala u zdravstveni sustav (3+1), kao i dodatna kuna kuna od idućeg poskupljenja sljedeće godine (3+1+1). 

Također su istaknuli kako nisu za uvođenje poreza na slatko, mobitele i luksuz. Ključna promjena, zaključak je, jest ta da se taj novac počinje izdvajati direktno u zdravstvo, a ne u Ministarstvo financija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo